Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

5 dôvodov, prečo využívať na vedenie účtovníctva firmu

Datum: 05.10.2023

Väčšie firmy majú vo väčšine prípadov zamestnancov, ktorí sa starajú o vedenie účtovníctva. Menšie firmy spolupracujú s externými spoločnosťami a živnostníci sa spoliehajú na svoje sily alebo vedomosti účtovníka.

5 dôvodov, prečo využívať na vedenie účtovníctva firmu

Okrem živnostníkov by mali všetci ostatní uvažovať o využívaní externej účtovnej spoločnosti. Externisti sa oplatia minimálne z nasledujúcich 5 dôvodov.

1. Účtovné firmy pomôžu aj v začiatku podnikania

Účtovné firmy majú k dispozícii celý rad odborníkov. Pomôcť vám môžu aj v začiatkoch, keďže založenie s.r.o. zvládne sám len málokto. Otvorenie živnosti je jednoduché, ale pre založenie s.r.o. musíte ovládať právne slučky, dokázať vytvoriť zakladateľské listiny a hlavne neurobiť v dokumentácii chybu. Účtovné firmy sa špecializujú na rôzne oblasti, čo znamená, že iste nájdete takú, ktorá vám so založením eseročky pomôže alebo vám predá ready made s.r.o..

2. Časová a profesionálna flexibilita

Keď zamestnáte účtovníka na zmluvu, pracovať bude len od do. Účtovná firma sa prispôsobí vašim časovým možnostiam. Pokojne si môžete dohodnúť stretnutie s vašim poradcom aj vo večerných hodinách alebo cez víkend. V prípade núdze sú tieto firmy pripravené poradiť kedykoľvek. Viacerí účtovníci sú zárukou, že každý je odborník v istej sfére a problematike. Nie je nič ohľadom účtovníctva, v čom by vám firma nedokázala pomôcť.

3. Nemusíte platiť kancelárske priestory

Keby ste zamestnali vlastného účtovníka, museli by ste mu nájsť kancelárske priestory. Existuje veľa firiem, ktoré nepotrebujú pre podnikanie žiadne priestory resp. majitelia pracujú z domu. Týmto firmám sa viac oplatí prenajať si služby externej účtovnej firmy, ktorá má vlastné kancelárske priestory.

4. Ušetríte na technickom vybavení

Okrem šetrenia na kancelárskych priestoroch ušetríte aj na technickom vybavení. Do kancelárie by ste museli kúpiť nielen nábytok, ale tiež elektronické zariadenia. Minimum je kvalitný notebook a tlačiareň. Aj tieto dve zariadenia môžu stáť stovky eur. V externej účtovnej firme majú k dispozícii špičkové vybavenie vrátane účtovného softvéru.

5. Neplatíte odvody a znížite si daňový základ

Zamestnaný účtovník vás stojí veľa vo viacerých smeroch. Musíte ho vyškoliť, pravidelne preškoľovať, preplatiť mu dovolenku, platiť odvody, zaplatiť jeho neprítomnosť počas choroby a iné náklady spojené s výkonom zamestnania. Peniaze, ktoré platíte externej účtovnej firme si môžete zarátať do nákladov a znížiť daňový základ.

 

 

Čítané: 1777 x