Rozšírené hľadanie
Nedeľa 19. Máj 2024 |
meniny má Gertrúda

Všetko o daňovej licencii – minimálnej dani pre právnické osoby

Datum: 06.05.2024

Slovenský daňový systém sa neustále vyvíja a pravidelne prichádza s novými opatreniami. Jedným z takýchto opatrení je daňová licencia, ktorá bola opätovne zavedená od 1. januára 2024.

Všetko o daňovej licencii – minimálnej dani pre právnické osoby

Čo daňová licencia znamená, kto ju musí platiť a aké sú jej dôsledky pre podnikateľské prostredie na Slovensku?

Čo je to daňová licencia

Keď sa rozhodnete pre založenie s.r.o. vyplýva pre vás zo zákona veľa povinností z oblasti administratívy a platieb odvodov či daní. Jednou z daní je minimálna daň pre právnické osoby t.j. aj pre ready made s.r.o..

Minimálna daň je obdobou kedysi starej známej daňovej licencie, ktorá bola zrušená od roku 2018. Po novom zákon používa termín "Minimálna daň pre právnické osoby", ktorý je ustanovený v zákone o dani z príjmov. Minimálna daň sa týka len právnických osôb a nevzťahuje sa na fyzické osoby (zamestnanci, živnostníci).

Pod pojmom daňová licencia sa rozumie povinnosť právnických osôb platiť daň aspoň v minimálnej výške. Táto minimálna daň bola stanovená na 340 eur. Jej účelom je zabezpečiť, aby firmy prispievali do štátneho rozpočtu aj v prípade, že nedosiahnu žiadny zisk alebo dokonca dosiahnu stratu. Znamená to, že založenie s.r.o. už nebudú využívať špekulanti, ktorí sa chceli zbaviť platenia daní.

Od kedy platí nová minimálna daň?

Novela zákona o dani z príjmu nadobudla účinnosť 1. januára 2024. Prvýkrát budú právnické osoby platiť minimálnu daň za zdaňovacie obdobie roku 2024 pri podaní daňového priznania v roku 2025.

Výška minimálnej dane pre právnické osoby

Výška minimálnej dane závisí od zdaniteľných príjmov (výnosov, tržieb) za zdaňovacie obdobie:

- Výnosy do 50 000 € → minimálna daň je 340 €.

- Výnosy prevyšujúce 50 000 € a neprevyšujúce 250 000 € → minimálna daň je 960 €.

- Výnosy prevyšujúce 250 000 € a neprevyšujúce 500 000 € → minimálna daň je 1 920 €.

- Výnosy prevyšujúce 500 000 € → minimálna daň je 3 840 €.

Výška minimálnej dane sa znižuje na polovicu u právnickej osoby, ktorá zamestnáva fyzické osoby so zdravotným postihnutím.

Prečo bola daňová licencia zavedená

Opätovné zavedenie daňovej licencie odhadom zasiahne celkovo 200 tisíc subjektov a prinesie do štátneho rozpočtu približne 120 miliónov eur za rok 2024. Ako ovplyvní toto opatrenie podnikateľské prostredie sa uvidí v blízkej budúcnosti. Účinnosť znovuzavedenia daňových licencií je totiž schválená od 1. januára 2024. Firmy budú túto daň platiť až začiatkom roku 2025, keď budú podávať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2024.

Dôsledky nezaplatenia daňovej licencie

Už dnes si podnikatelia nekladú len otázku, ako založiť sro, ale tiež ako sa vyhnúť plateniu daní. Bohužiaľ minimálnej dani pre právnické osoby sa nevyhnete. Ak by ste ju nezaplatili, finančný úrad môžu uložiť pokuty alebo sankcie za neplatenie minimálnej dane. Spoločnosť, ktorá nezaplatí minimálnu daň, bude obmedzená pri niektorých obchodných transakciách. Napríklad banky jej môžu odmietnuť poskytnúť úvery alebo iné finančné služby. Finančná správa má právo zablokovať bankový účet firmy. Ak spoločnosť opakovane neplní svoje daňové povinnosti, finančný úrad podá žalobu na súd.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

Čítané: 429 x