Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

7 dôvodov, prečo sa investícia do svadobného fotografa naozaj oplatí

Datum: 16.03.2023

Je dobré ujasniť si, aký štýl hľadáme , či chceme celodenné fotenie formou príbehu, alebo len obrad plus svadobné portréty, ale hlavne by sme si mali rozpočet, ktorý sme ochotní investovať do profesionálneho fotografa.

7 dôvodov, prečo sa investícia do svadobného fotografa naozaj oplatí

Výber toho správneho fotografa na svadbu je veľmi ťažké pre nejednu nevestu. Treba sadnúť a v pokoji premyslieť, čo vlastne od fotografa chceme. Práve preto, že to bude váš veľký a neopakovateľný deň, mať z neho kvalitnú spomienku je na nezaplatenie.

Prax

Hlavná by mala byť prax. V tomto sa všetci jednoznačne zhodujú, pretože žiaden začínajúci fotograf vám neponúkne toľko skúseností ako “ostrieľaný” profesionál. Nejde pritom len o prácu s fotoaparátom (kde musí profík ovládať kompozíciu alebo aj “hru” so svetlom), ale aj o to, ako sa vie vynájsť v prípade dažďa, či poradiť si v rôznych nečakaných situáciách ale aj ohľadom priebehu svadby či programu. Každý profesionálny svadobný fotograf vie, že rezervný fotoaparát sa vždy zíde a je potrebný. Profesionál sa vzdeláva ako po odbornej stránke, tak i osobnej, a tak môže svoje skúsenosti poskytnúť klientom.

Kvalita

Je to prekrásny výsledok, po ktorom túži každá nevesta. Mnohé sa však nechajú zlákať nízkou cenovkou, no napokon aj výsledok preto vyzerá častokrát lacno. To už sa však nedá vrátiť. “Vždy sa nájde niekto, kto bude ochotný vašu svadbu nafotiť za menej peňazí.” Skutočne dobrý fotograf, má už vybudovanú svoju „základňu“ a hlavne meno. Ako však zistíme, či je naozaj kvalitný? Stačí si na príklad prezrieť recenzie.

Recenzie

Prehľad je možné získať napríklad prečítaním recenzií od neviest, ktoré už služby daného profesionála využili, prípadne aj na google moja firma v mapách. Ak vás teda zaujala niektorá z recenzií týkajúca sa práve fotografov vo vašom užšom výbere, nebojte sa a skúste danú nevestu osloviť – informovať sa bližšie na dôvody udelenia takého hodnotenia, či už bolo zlé, alebo dobré. Ďalším krokom pre overenie kvality by malo byť osobné stretnutie, ktoré prezradí, ako fotograf komunikuje.

Celkový dojem

Práve to je kľúčovým kritériom, pretože nielen vy, ale aj vaši hostia sa budú cítiť príjemnejšie v spoločnosti usmiateho a dobre naladeného priateľského svadobného fotografa, ako takého, ktorý čaká len na svoju na fajront.Dobrým krokom pre spoznanie sa je tzv. rande fotenie, ktoré okrem zblíženia fotografa a snúbencov poskytne aj priestor pre odbúranie stresu z fotoaparátu a priblíži dvojici, čo môže očakávať. Je to zároveň skvelá príležitosť pre fotografa, ktorý sa týmto môže prezentovať a pre vás, aby ste si overili, či vám jeho prístup vyhovuje. Jedným z prvkov prvého dojmu je pritom aj vzhľad – oblečenie fotografa. Na slávnostnú udalosť, akou je svadba, by celkom určite nemal siahať po hawai košeli a ľanových nohaviciach.

Fotografické vybavenie

“Kvalitné fotografie sa dajú robiť len s kvalitným fotoaparátom”, preto si dajte pozor a preverte si, s akým technickým vybavením príde na scénu vami vybraný fotograf. Svadobný profesionál má vo výbave nejeden fotoaparát, ktorý je aj pre neho veľkou finančnou položkou, čo je pre vás zárukou kvalitného spracovania záberov. Sem patrí aj systém úpravy snímkov, ktorú vykonáva fotograf po samotnom fotení, čo mu zaberá určitý čas. Ani samotný softvér nie je zdarma. Toto všetko je v položke, ktorú investujete do správneho výberu fotografa.

Štýl fotenia

Každý profesionálny svadobný fotograf už má vychytaný svoj vlastný štýl a ten pri fotení využíva. Keďže takýto “rukopis” sa vždy líši, je dobré preštudovať si prácu každého zvlášť a vybrať si, ktorá je vášmu srdcu najbližšia. Ľahko ho zistíte z portfólia, pretože tie by už mal dobrý profesionál ponúkať na svojej webovej stránke. Viac o štýloch fotenia nájdete v článku Štýl fotenia

Vlastná webstránka

Všeobecne platí, že profesionálny svadobný fotograf hoden vašej investície už má svoju vlastnú kvalitnú a prehľadnú webstránku, na ktorej nájdete všetko čo sa svadobného fotenia a fotografa týka

Keď už ste si teda prečítali recenzie, osobne sa stretli, prípadne absolvovali rande fotenie, šup šup na rezerváciu termínu. Tá si zvyčajne vyžaduje predstih až rok vopred, pretože dobrí fotografi sú obsadení ako prví, preto by sme ju mali zaradiť medzi prvé rezervované položky hneď po získaní termínu svadby…

Za svadobného fotografa pritom môžete počítať s cenovým rozpätím pri profesionáloch od 700 – 1400 € (záleží od rozsahu fotenia, ale aj od lokality fotografa).

Čítané: 3762 x