Rozšírené hľadanie
Štvrtok 2. Máj 2024 |
meniny má Žigmund
Jiří Bárta a Terezie Fialová vydávjú album s hudbou Leoša Janáčka

31.03.2024 14:15 Violončelista Jiří Bárta a klaviristka Terézia Fialová vydávajú 12. apríla svoj druhý spoločný album vo vydavateľstve Animal Music. Venujú ho "drásavej, ale napriek tomu nežnej" hudbe Leoša Janáčka. Vybrali si trojicu skladieb pôvodne napísaných pre husle a klavír, ktorých husľové párty upravil Jiří Bárta pre violončelo a v tejto podobe vychádzajú vo svetovej premiére. Medzi nimi je dnes už slávna, v dobe svojho vzniku však zabudaná Sonáta, ďalej Dumka a Romance.

Ceny Anděl 2023 získali Hex, David Koller, Anna K., J.A.R. aj Jiří Korn

31.03.2024 14:15 Pražská hala O2 Universum bola v sobotu večer miestom galavečera 33. ročníka odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl Coca-Cola 2023. Akadémia udelila osem cien v hlavných a šesť cien v žánrových kategóriách. Ocenenie bolo vyhlásené aj v kategórii najlepší slovenský album a osobnosť českej umeleckej scény, ktorú uviedli do Siene slávy.

Štvrtý album dua Kolektivní Halucinace nesie názov Nejistota

30.03.2024 13:45 Novú nahrávku Nejistota natočila kapela Kolektivní Halucinace za producentského dohľadu Tomáša Havlena. Od vydania predchádzajúceho albumu Reality ubehli tri roky, z tria sa stalo duo a realitou súčasného sveta začala čoraz viac prenikať neistota, ktorú spracovala kapela do desiatich skladieb. Album Nejistota je skôr zachytením stavu mysle, než zvukovou konštrukciou a výsledkom je autentická esencia atmosféry svojej doby.

Štyri hlasy, štyri kontrabasy: Hlasdouble bass Octet vydajú nový album Kaleidoscapes

30.03.2024 13:45 Unikátna hudobná formácia Hlaskontrabas Oktet, ktorú tvoria štyria speváci a štyria kontrabasisti pod vedením Petra Tichého a Ridiny Ahmedovej, vydá 26. apríla vo vydavateľstve Animal Music nový "severský" album s názvom Kaleidoscapes. Nahrávka vznikla minulé leto na Islande a potom na jeseň vo forme spoločnej živej nahrávky v štúdiu Sono Records. V pôvodných deviatich skladbách album vezme poslucháča na cestu hudobnou krajinou - tajomnou, krehkou, divokou a krásne melancholickou. Jednoducho očarujúce, rovnako ako sa svet javí cez farebné okuliare kaleidoskopu.

Old School Brothers predstavujú svoj druhý autorský videoklip

30.03.2024 13:45 Old School Brothers po svojom unikátnom prvom videoklipe z New Yorku k vlastnej piesni I just can´t stop dancing, prichádzajú s novou skladbou s názvom Everybody, ku ktorej už natočili ďalší videoklip plný tanca.

Country éra Beyoncé je tu: Jej najdlhší album Cowboy Carter vychádza práve teraz

29.03.2024 13:15 Nastal deň D. Beyoncé vydáva svoj ôsmy štúdiový album Cowboy Carter. Držiteľka Grammy ho uviedla v marci dvojicou singlov 16 Carriages a Texas Hold ´Em, ktoré majú blízkou ku country. Ďalších 25 pesničiek na albume ale dokazuje, že speváčkino vyhlásenie - "Toto nie je country album. Toto je Beyoncé"! bolo pravdivé.

Karol Petróczi: Plná sála Domu umenia je pre mňa veľkou satisfakciou

29.03.2024 13:15 Narodil sa v Lučenci, no dlhé roky žije v Košiciach. Je ikonou tohto mesta, stretnúť ho môžete nielen v sálach Domu umenia, ale pravidelne aj na trhovisku na Dominikánskom námestí. Ako prvý a dlhoročný koncertný majster Štátnej filharmónie Košice stojí po boku telesa od jeho vzniku. S orchestrom ŠFK i celou inštitúciou je bytostne prepojený. Karol Petróczi oslávil 5. marca 80. narodeniny a svojimi spomienkami, ale i brisknými názormi na svet, nás stále inšpiruje.

Jana Kirschner znie zase inak: Na albume Obyčajnosti sa podelila o veci, ktoré boli doteraz iba jej

29.03.2024 13:15 Napätie, zvláštnosť, komplikovanosť a špecifická muzikálnosť sú atribúty, ktoré sa mi spájajú s tvorbou Jany Kirschner od čias albumu Krajina Rovina. Radikálny odchod z mainstreamu spravil z Jany umelkyňu, ktorej poslucháčska základňa priamoúmerne rastie s každým kilometrom, ktorým sa od tohto prostredia vzďaľuje. Preto keď ohlási nový album, čo tentokrát trvalo až desať rokov, mnohé uši spozornejú a sú pripravené skúmať nové pesničky.

Slovenská hudba na webe Grammy Awards? Neuveriteľný týždeň speváčky Karin Ann pokračuje

29.03.2024 01:30 Slovenská speváčka Karin Ann získava v týchto dňoch naozaj globálnu pozornosť. Zatiaľ čo v úvode týždňa ju predstavil vo veľkom rozhovore ako tvár svojej rubriky The Cover uznávaný hudobný magazín NME, nasledovaný nemenej známym britským časopisom Clash, dnes prichádza na jej adresu ďalšie významné pozitívne hodnotenie od hudobných kritikov, tentokrát spoza oceánu.

Peter Bič Project vydáva koncertný dvojalbum Naživo. Pripomína ním úspešné turné Peter a Viktória

29.03.2024 01:30 Skupina Peter Bič Project aktuálne ponúka svojim fanúšikom nielen hit Len sa smej, ktorý stále patrí k najhranejším piesňam v slovenských rádiách, ale tiež nový live album. Ten zachytáva fantastickú atmosféru minuloročného vypredaného turné nazvaného jednoducho – Peter a Viktória.

13 rokov spolu na jednej vlne, Kácečko dnes oslávi narodeniny

28.03.2024 13:45 Tento týždeň je to už trinásť rokov, odkedy sa prvýkrát otvorili brány bratislavského Kultúrneho centra Dunaj. Za tú dobu zorganizovalo tisícky koncertov, diskusií, divadelných predstavení, stand-upov, workshopov, kvízov, swapov a ďalších eventov. Rokmi etablovaný klub neohrozila ani nutnosť presťahovať sa z pôvodných priestorov budovy OD Dunaj v centre Bratislavy, ktoré vlani zanikli.

Pocta zosnulému Kyslíkovi: Modus prichádza s novou verziou legendárnych "Sklíčok"

28.03.2024 13:45 Skupinu Modus, ktorá je na scéne už viac ako 55 rokov a patrí medzi najzásadnejšie kapely v histórii slovenskej populárnej hudby, začiatkom mesiaca postihla smutná udalosť. Do umeleckého neba odišiel jeden z jej zakladateľov, bubeník Ľubo Stankovský, známy pod prezývkou Kyslík.

VIDEO: Shakira oslávila vydanie nového albumu nečakaným vystúpením na Times Square

28.03.2024 13:45 "New York City! Vidíme sa dnes večer na Times Square o 19:15!," znel odkaz, ktorý zanechala Shakira v utorok na sociálnych sieťach. O pár hodín už na ňu na dohodnutom mieste čakalo 40-tisíc fanúšikov. Neohlásené vystúpenie kolumbijskej hviezdy tak prilákalo najväčší dav v histórii Times Square. Bezplatný koncert prekonal počtom návštevníkom aj populárne silvestrovské oslavy na tomto ikonickom námestí.

V októbri vyjde biografia Linkin Park. Upevní dedičstvo, ktoré po seba skupina zanechala

28.03.2024 13:45 Výkonný riaditeľ hudby v Billboarde, Jason Lipshutz, pripravuje rozsiahly pohľad na viac ako dvadsaťročnú kariéry rockovej skupiny Linkin Park. Knižná biografia, ktorá má vyjsť 1. októbra prinesie doposiaľ nevydané rozhovory, exkluzívne citáty od členov kapely a jej spolupracovníkov, na ich tvorbu, v ktorej sa nebáli otvorene hovoriť o duševnom zdraví a tiež o tragickej smrti lídra Chestera Benningtona.

Adam Jakab z Pohromy: Hádžem hrach o stenu, kým z toho nie je polievka

28.03.2024 02:16 Edúv Syn a Fvck_Kvlt prišli pred rokmi s konceptom "trap je nový punk" . Medzitým ho sarkasticky doplnil Viktor Ori z post-hardcoreových Shallov parafrázou "grunge je nový trap" a dnes tu je enkláva nových hladných svoriek z garáží, ktoré pripomínajú punkáčov "kedysi", len ich extravagancia nespočíva vo farebnom číre na hlave.