Rozšírené hľadanie
Sobota 15. Jún 2024 |
meniny má Vít
Kanada: Národný park Banff – trail pod Bow Glacier

31.05.2024 00:32 Jedna z ciest kde v Banff national park určite nestretnete viac ako desiatky ľudí sú cesty začínajúce pri jazere Bow lake. My sme k jazeru prišli o 7:00 a zaparkovali sme auto pri Num-Ti-Jah Lodge . Hory boli tajomné, ešte v rannej hmle a slnko bolo stále schované za vrcholmi hôr. Miestna atmosféra bola pokojná, ale vskutku mrazivá – čapice a rukavice nutné.

SR, Zniev – stredoveký strážca

31.05.2024 00:32 Najsevernejší vrchol pohoria Žiar – Zniev ukrýva pod korunami stromov stredoveký klenot v podobe zrúcaniny hradu. Nájdete tu aj jaskyňu či pozostatky kaplnky sv. Margity. Pokiaľ zostúpite z vrcholu nižšie, tak vás dozaista očarí kalvária sv. Kríža. Chýbať nebudú ani nádherné výhľady na dedinku Kláštor pod Znievom, či na prírodnú panorámu Turčianskej kotliny.   Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin Hudba: Mark Tyner

ČR, Blansko – srdce Moravského krasu II.

30.05.2024 04:45 Dnes budeme pokračovať v návšteve krásneho mesta v srdci úchvatnej prírody. Áno, hovoríme o Blansku, ktoré je vstupnou bránou do Moravského krasu, ale aj miestom pozoruhodných pamiatok, ktoré spoločne navštívime v nasledujúcich riadkoch.

Grécko, Litochoro – mestečko bohov

30.05.2024 04:45 V našej dnešnej fotogalérií vás zavedieme do gréckeho horského mestečka Litochoro, ktoré je situované na úpätí bájneho pohoria Olymp. Okrem typických kamenných uličiek a pozoruhodných  sakrálnych pamiatok, ponúka aj prechádzku Olympským národným parkom, kde máte možnosť vidieť nádherné mohutné vápencové skaliská, vodopády s priezračnou vodou, kľukaté turistické cestičky, farebnú kvetenu, ako aj tajomné priehlbiny miestnymi nazývané Diove vane.     Text: Oskár Mažgút Foto: Roman Tvarožka

SR, Dechtice – kostol a kláštor uprostred hôr

30.05.2024 04:45 Dnes zavítame približne 3 kilometre od obce Dechtice, do prírodnej rezervácie Katarínka, ktorá sa rozprestiera v náruči malokarpatských hôr. Našim cieľom bude súbor zaniknutých stavieb františkánskeho kostola so zachovanými prvkami múrov a kostolnej veže zo 17. storočia - Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej. Cestou nevynecháme ani pohľad na dnes už nefungujúci technický unikát malokarpatskú lesnú úzkorozchodnú železnicu. Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin

Vysoké Tatry: Nové medzinárodné linky

29.05.2024 18:46 Mestu Vysoké Tatry sa podarilo dohodnúť novú medzinárodnú autobusovú linku spájajúcu Starý Smokovec s poľským Nowym Targom. Nové spojenie je zabezpečené počas víkendov a sviatkov 2x denne v oboch smeroch.

Poľsko, Výlety za krásami Malopoľského vojvodstva III.

29.05.2024 08:46 Očarení minulotýždňovým výletom na vrchy Gubałówka a Butorowy Wierch sa dnes vydáme spoznávať ďalšie úchvatné miesta Malopoľska. Tentoraz zamierime do dedinky Poronin, nachádzajúcej sa približne 7 kilometrov od Zakopaného.

Dotyk jari vašimi očami I.

29.05.2024 08:46 Tohtoročná zima nám nadelila mnoho snežných radovánok, avšak jar už klope na dvere. Pomaly, ale iste sa tráva zazelená, stromom sa prinavrátia listy, ľudia zhodia hrubé kabáty a všade navôkol bude prekypovať nový život. Takto znela anotácia jednej z našich jarných fotosúťaží. Zaslali ste nám množstvo krásnych fotografií, ktorých prvý výber vám prinášame prostredníctvom dnešnej fotogalérie.   Text: redakcia Foto: Leon Martinez Ricardo , pri fotografiách

Rituály s Vincentkou

28.05.2024 13:16 Človek nemusí byť hneď jogínom, ak si kúsok tisícročných múdrostí orientu prenesie aj do dnešného moderného sveta. Dobre to poznajú alergici, astmatici, ľudia s oslabeným imunitným systémom, či častým zahlienením organizmu. Každý deň pre nich začína prečistením dutín od hlienov, ktoré sa nahromadili v organizme v noci.

SR, Košický kraj – región mnohých tvárí II.

28.05.2024 03:15 Po minulotýždňovej prechádzke Košicami dnes navštívime obľúbenú prímestskú rekreačnú zónu obohatenú o jedinečnú železničku, vydáme sa po stopách gotiky a nevynecháme ani náročnejšiu cyklotúru na Kojšovskú hoľu.

ČR: Rokycany – neprávom opomínané mesto

28.05.2024 03:15 Aj napriek svojej polohe a dlhej histórii sú Rokycany turistami často opomínané. Mesto a okolie je ale skvelým miestom pre jednodenný výlet. Lákadlom môže byť napríklad Vojenské múzeum na demarkačnej línii – najväčšie neštátne múzeum venované vojenstvu v ČR alebo chrám Panny Márie Snežnej. Námestiu dominuje rokoková radnica s vežou a hodinami a okolo môžete vidieť zachované barokové meštianske domy, ktoré dotvárajú atmosféru mesta. V neďalekom okolí sa môžete vydať do funkčného vodného hámru v Dobřive alebo na rokokový pútnický kostolík Navštívenia Panny Márie na pahorku nad obcou Litohlavy. Poďte sa s nami prejsť mestom.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: freemusicarchive

Najmodernejšie vzory a farby letných šiat na sezónu 2024 od značky TATUUM

27.05.2024 17:00 Vo svete módy, kde každá sezóna prináša nové inšpirácie a trendy, predstavujú letné šaty od značky TATUUM na sezónu 2024 esenciu štýlu a sviežosti. S cieľom vyhovieť očakávaniam moderných žien, TATUUM s hrdosťou predstavuje kolekciu, ktorá je odrazom nielen klasiky, ale aj najnovších trendov v dámskej móde.

Prešov: Akými zmenami prešlo mesto za posledných 200 rokov?

27.05.2024 17:00 Prešov je mesto s bohatou históriou, ktorá siaha stovky rokov do minulosti. Pripravovaná novinka, porovnávacia mapa súčasného a historického Prešova a jeho okolia, vytvára jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa územie zmenilo v priebehu času.

SR: Krásy Slovenska 5-6/2024 v predaji!

27.05.2024 17:00 Jarné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s publicistom, turistom, horolezcom, fotografom a amatérskym vojenským historikom – Jozefom Vričanom, predstaví skalný klenot Vršatské bradlá aj verejnosti voľne prístupné jaskyne.

Slovenské múzeum máp oslavuje 6. narodeniny

27.05.2024 17:00 Kto by povedal, že od 28. mája 2018 dokáže tak rýchlo ubehnúť 6 rokov? Presne v tento dátum sa symbolickým prestrihnutím zelenej stuhy sprístupnila pre verejnosť expozícia Slovenského múzea máp.