Rozšírené hľadanie
Nedeľa 2. Jún 2024 |
meniny má Xénia
Spíte na posteli bez roštu? Už to nikdy nerobte

28.05.2020 16:43 Súčasťou zdravého a pohodlného miesta na spanie nie je len samotný rám postele a matrac, ale aj rošt. Mnohí ľudia ho ani len neregistrujú až do momentu, keď idú posteľ vymeniť. Čo všetko nám trh ponúka? Jeho úloha je jasná Možno sa niekomu zdajú rošty do postele ako úplná zbytočnosť, bez ktorej sa dá fungovať, no opak je pravdou. Rošt je ďalšou vrstvou matraca, od ktorej závisí nielen pohodlnosť samotného spánku, ale aj jeho kvalita a dĺžka. Jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby matrac dokonale dýchal a preto by ste jeho vlastnosti nemali podceňovať. Ak by ste dlhodobo fungovali bez tejto časti postele a mali matrac položený priamo na posteli, ten by nedokázal odvetrávať potrebnú vlhkosť, ktorá by sa neustále hromadila. Človek tento problém síce bežne neregistruje, no pravda je taká, že bez roštu sa matrac nielen rýchlejšie zničí, ale začne vlhnúť a hromadiť plesne, roztoče a huby. Ničím výnimočným v takýchto prípadoch nie je ani zatuchnutie, ktoré je naozaj nepríjemné a zbavíte sa ho jedine výmenou postele. Dobré je tomuto problému predísť už na začiatku a preto nikdy posteľ bez roštu nepoužívajte. Funkcií je ale viacero Výhodou dnešnej doby je, že rošty sa vyrábajú tak, aby boli priedušné a nevytvárali podmienky na hromadenie sa baktérií. Starostlivosť o posteľ je preto veľmi jednoduchá a nepotrebuje žiadne špeciálne úkony. Okrem toho, že kvalitný rošt zabezpečí odvlhčovanie a dýchanie matraca, dokáže predĺžiť aj jeho celkovú životnosť. Rozdiel v životnosti môže byť pokojne aj niekoľko rokov a preto sa oplatí investovať nielen do samotného matraca, ale aj do roštu. Za zmienku stojí aj lepšie rozloženie váhy tela na matraci, ktoré bez roštu ako súčasti postele nie je možné. Tento doplnok postele dodáva aj pevný základ pružným vrstvám a v opačnom prípade dokáže penové matrace dokonale odpružiť. Ak potrebujete zvýšiť tvrdosť, vhodný je pevný latový rošt, ktorý ju zvýši o jeden stupeň. Naopak, v prípade potreby zmäkčenia povrchu si určite vyberte lamelový rošt. Je len na vašom rozhodnutí, aký rošt budete mať na posteli, no bez neho by ste ju používať v žiadnom prípade nemali.

Umývateľné farby a ich bezprostredné výhody

28.05.2020 16:43 Umývateľné farby sú častokrát voľbou číslo jeden pri dokončovacích prácach, trebárs vtedy, ak ste sa rozhodli pre radikálnejšiu rekonštrukciu bytu. Tieto farby poskytujú pre užívateľov množstvo bezkonkurenčných výhod, a to predovšetkým širokú škálu farebných variácií i jednoduchosť náteru vďaka jemnej konzistencii farby. Aké umývateľné farby nájdeme dnes na trhu? Akrylové farby sa považujú za najbezpečnejšie, a preto sú vhodné do obytných priestorov, napríklad do detskej izby. Ich konzistencia je zložená z akrylovej živice, látky bez zápachu a je vysoko odolná voči oderu. Náter totiž vydrží až neuveriteľných 3 000 cyklov mokrého čistenia, pričom nestráca svoju kvalitu a na riedenie farby stačí použiť čistú vodu. Latexové farby sa často používajú v oblastiach s vysokým zaťažením ako sú najmä schodiská, chodby, športové haly či kuchyne. Výhodou je, že sa táto umývateľná farba môže naniesť na omietku, drevo, betón, tapety, avšak porézny povrch je lepšie natrieť akrylovou farbou. Umývateľné farby na báze minerálneho oleja sú vhodné pre substráty minerálnych materiálov. Nanesenie druhej vrstvy je ťažšie, keďže je menej elastická ako latex alebo akrylová farba. Zloženie zároveň vykazuje vynikajúcu priepustnosť pre vodné pary a vysokú odolnosť proti vlhkosti. Farebná paleta je do istej miery obmedzená kvôli alkalickým pigmentom, čiže pri kúpe vás môže ovplyvniť aj táto skutočnosť. Silikónová farba či farba na báze cementu sú taktiež obľúbené, pričom sú maximálne bezpečné, trvácne a ponúkajú široký výber farebných variácií, z ktorých si vyberú aj náročnejší klienti. Umývateľné farby môžu byť matné, polomatné a lesklé, pričom výber závisí od toho, aký efekt vyžadujete, prípadne od štýlu interiéru a preferencií. Pred kúpou sa nezabudnite informovať, či budete vyžadovať umývateľné alebo základné farby, keďže každá z nich je určená na iný povrch, prípadne typ materiálu. Online drogéria Bugy ponúka totiž nielen široký sortiment tovaru za rozumné ceny, ale tiež odborné poradenstvo, ktoré ocení nejeden zákazník.

Amalgámové plomby. Sú minulosťou?

28.05.2020 01:05 Dentálny amalgám bol kedysi jedným z najbežnejších materiálov používaných na vyplnenie zubov. Od 1. júla 2018 bol uvedený do platnosti zákon o zákaze používania amalgámových výplní. Zákaz sa týka ošetrenia mliečnych zubov, zubov tehotných či dojčiacich žien a zubov detí mladších ako 15 rokov. Sú amalgámové plomby bezpečné? V minulosti sa vyskytli určité obavy, týkajúce sa  používania ortuti v amalgáme. Zubný amalgám je totiž zmesou viacerých kovov, pričom 50% jeho obsahu tvorí práve ortuť. Podľa viacerých výskumov sú výplne amalgámu bezpečné pre dospelých a deti vo veku 15 a viac rokov. V súčasnosti  stomatológovia používajú na vyplnenie a obnovu zubov tzv. „estetické materiály“, ktoré majú farbu zubov. Napriek tomu, že sa amalgámové plomby používajú menej ako v minulosti, tak sa ich niektorí zubári nechcú vzdať. Prečo? Výplne amalgámu sú totiž „všestrannejšie“ ako novšie materiály, pretože v priebehu času lepšie držia najmä v zuboch, ktoré podliehajú opotrebeniu tlakom a žuvaním. Čerešničkou na torte je jeho cena. Za amalgámovú plombu zaplatíte oveľa menej ako za iný zubný materiál. Dentálna hygiena ako prevencia zubného kazu Možnosťou, ako sa vôbec vyhnúť dileme „amalgám vs. estetický materiál“ je absolvovanie pravidelnej dentálnej hygieny. Ide o efektívnu liečebno-preventívnu stomatologickú metódu, ktorej pravidelný výkon zabraňuje aj vzniku zubných kazov. Celkové ošetrenie trvá približne 30 až 60 minút a odporúča sa absolvovať ho minimálne každých 6 mesiacov. Vo väčšine ide o bezbolestný zákrok, čo sa pri vŕtaní povedať nedá. .

Ako zabezpečiť, aby boli pohľadávky platené načas? Vyskúšajte zábezpeku

27.05.2020 09:02 Obchodné vzťahy sú komplikované. Povinnosti existujú na oboch stranách, kedy sa predávajúci zaväzuje dodať tovar a služby načas v stanovenej kvalite, zatiaľ čo kupujúci sa zaväzuje zaplatiť zaň včas dohodnutú sumu. Ako sa uistiť, že sa tak stane? Môže sa využiť zábezpeka. Podstatou zabezpečenia je, že je existuje pri hlavnom právnom vzťahu, resp. sa viaže na hlavný záväzok a nevznikne bez toho, aby sa najprv vytvoril hlavný záväzok. Pričom záväzok nie je iba povinnosť zaplatiť peniaze alebo dodať tovar či službu načas a v dohodnutej kvalite. Predstavuje povinnosť niečo uskutočniť , alebo niečo strpieť . Predíde sa tak tomu, aby nenastalo vymáhanie pohľadávok, ktoré je časovo a finančne nákladné. V obchodných vzťahoch ide zvyčajne o vzájomné záväzky. Napr. v kúpnej zmluve má kupujúci má povinnosť zaplatiť za tovar, zatiaľ čo predávajúci musí dohodnutý tovar dodať. Preto je potrebné definovať konkrétne hlavný záväzok, aby bolo jasné k akému záväzku sa zabezpečenie vzťahuje. Typy zabezpečovacích prostriedkov Podľa zákona poznáme niekoľko zabezpečovacích prostriedkov: zmluvná pokuta, ručenie, záložná zmluva, zábezpeka, dohoda o zrážkach zo mzdy a ďalších príjmov, zabezpečenie postúpením pohľadávky, zabezpečenie záväzkov prevodom práva, uznanie dlhu. Nie je však potrebné nutne sa držať týchto prostriedkov. Všeobecne platí, že sa dá dohodnúť na všetkom, čo zákon nezakazuje. Preto sa na zabezpečenie dá využiť napríklad zmenka, zloženie veci do notárskej úschovy alebo banková záruka. Vzniknutie zabezpečenia Zabezpečenia vzniká zabezpečovacou zmluvou. Zvyčajne je dvojstranná, no môže byť aj viacstranná, kedy pristupuje tretia osoba, ktorá zabezpečenie poskytuje. Existujú však aj zabezpečovacie prostriedky, pri ktorých sa zmluva nevyžaduje a stačí iba jednostranné vyhlásenie. Ide napríklad o uznanie dlhu. V určitých zákonom stanovených prípadoch vzniká zabezpečenie aj na základe zákona, ako napr. pri zákonnom záložnom práve. Výber správneho prostriedku Na to, aby zabezpečenie splnilo svoj účel je potrebné pri výbere zohľadniť faktory. Nimi sú bonita a spoľahlivosť dlžníka, výška a druh záväzku, doba zabezpečenia a iné. Ak ide o záväzok v hodnote 200 eur, nedáva príliš zmysel využiť ako zabezpečovací prostriedok ručenie nehnuteľnosťou. Dôležité si je uvedomiť, že v zmluvných vzťahoch sú záväzky vzájomné, kvôli čomu má byť zabezpečenie primerané a obojstranné.

Trendom vo svete športu sú fitness náramky. Už ste ich vyskúšali?

22.05.2020 00:00 Ste jedným z tých, ktorí ešte nevyskúšali moderné náramky zo sveta športu? Pravdepodobne prichádzate o množstvo možností, ako zefektívniť svoj tréning alebo bežný život. Pravda je taká, že ľudia, ktorí ich vyskúšali ich už nechcú dať dole z ruky. Existujú aj verzie bez displeja Inteligentné náramky sú zariadenia, ktoré v dnešnej dobe zdobia ruky nielen profesionálnych športovcov, ale aj bežných ľudí. Aj keď majú svojich odporcov, väčšina ľudí im fandí a preto sa predávajú rýchlosťou blesku. Dôvodom je množstvo zaujímavých funkcií, ktoré vedia spríjemniť nielen tréning, ale aj klasický pracovný deň. Základnou z nich je meranie krokov, no lepšie výrobky rozpoznajú aj bicyklovanie, beh a dokonca spánok. Trh je momentálne týmto druhom výrobkov presýtený a preto si môžeme vyberať nielen podľa funkcií, ale aj ceny, dizajnu a iných parametrov. Práve na dizajn mnohí ľudia pri kúpe zabúdajú a pozerajú len na to, čo im náramok poskytne a na cenu, ktorú za neho zaplatia. Náramok nás však sprevádza všade, kam sa pohneme, preto by sme ho mali prispôsobiť nielen k tréningu, ale aj bežnému pracovnému dňu. Rozhodovať sa bude treba aj v otázke displeja, pretože nie každý športový náramok ho má. Ak hľadáte cenovo prijateľnejšiu verziu a nosíte smartfón stále pri sebe, postačí vám aj náramok bez displeja. Jednoducho si ho napojíte na aplikáciu a budete fungovať, ako keby boli jedným celkom. Netreba to však preháňať To, že fitness náramky si zamilujete je viac než pravdepodobné, no preháňať by ste to s nimi nemali. Určite si budete pomocou nich sledovať množstvo krokov alebo celkovú vzdialenosť prejdenú za deň, no spať s nimi nie je potrebné. Aj tí, ktorí majú radi inovácie a technológie by si mali od nich dať aspoň na pár hodín pokoj. Hoci mnohé z nich merajú funkcie počas spánku, každý človek vie sám najlepšie, koľko hodín spánku potrebuje a či sa vyspal dobre alebo zle. Niektoré výrobky dokonca ukazujú rôzne fázy spánku, no pre človeka to nie je podstatné a táto funkcia je pre náš život nepotrebná. Samozrejme, ak sa rozhodnete tento náramok používať aj v noci, je to len vaša vec. Podobným výrobkom tohto druhu sú aj hodinky na behanie, ktoré majú niekoľko odlišností. Keďže ide o väčšiu investíciu, ešte pred nákupom by ste si mali overiť, ktorý výrobok pre vás bude ten pravý. Ak sa rozhodnete pre základný model, čoskoro vám nemusí postačovať a budete kupovať drahšiu verziu. Dobre preto zvážte, čo všetko od fitness náramku očakávate, len tak nebudete sklamaný. Rôzne výrobky zo sveta športu nájdete u predajcu inSPORTline, kde si zo širokej ponuky vyberie naozaj každý.

Prvá pomoc pri defekte pneumatiky

16.05.2020 14:03 Počas jazdy autom sa vám môže prihodiť veľa nepríjemností. Jednou z nich je iste defekt, ktorý vie potrápiť nejedného vodiča v ten najnevhodnejší čas. Menšie defekty sa dajú ľahko odstrániť priamo na ceste a o ich opravu sa následne postarajú v servise. Preto majte v aute po ruke vždy zopár maličkostí, ktoré si s nepríjemným defektom poradia rýchlo a efektívne. Predchádzajte defektom Nenávidenému defektu sa dá predísť viacerými spôsobmi. Nejeden test pneumatík dokázal, že správnou starostlivosťou o pneumatiky a vašim štýlom jazdy sa môžete defektu čiastočne vyhnúť. Veľa motoristov zabúda na pravidelnú kontrolu tlaku v pneumatikách. Nesprávny tlak môže byť problém hlavne pri dlhšej jazde autom. Štatistiky jasne vravia, že s defektom sa stretlo vyše 13 % vodičov pri ceste na dovolenku. Dávajte si taktiež pozor na preťaženie vozidla a vyhýbajte sa jazde po krajnici alebo po poškodenej vozovke. Runflat pneumatiky Pri absencii rezervnej pneumatiky vo vozidle vám bezpečný dojazd pri defekte umožnia Runflat pneumatiky. Investíciu do nich nebudete celkom iste ľutovať. Pri poškodení povrchu pneumatiky vás zachránia zosilnené Runflat bočnice, ktoré sú odolné voči deformácii. Umožnia vám tak dojazd do najbližšieho servisu. Nemusíte sa vďaka nim trápiť opravou počas jazdy. Lepiace sady Špeciálny lep vám pomôže s dočasnou opravou defektu bez nutnosti demontáže kolesa. Táto metóda boja s defektom je síce prácnejšia, ale je lacná a vďaka nej môžete pokračovať v takmer plynulej jazde až do servisu. Lepiace sady stoja zopár eur a nezaberajú takmer žiadne miesto. Skladajú sa z knôtu, ktorý je namočený do lepidla a aplikačnej ihly. Ihlou sa lep jednoducho vstriekne do miesta poškodenia. Vo vozidle musíte mať k dispozícii aj prenosný kompresor, ktorým koleso dofúkate. Tesniace tmely Bohužiaľ ani najlepšie zimné a letné pneumatiky vás neuchránia pred defektom. Ďalšou možnosťou ako si s ním poradiť je kúpa tesniaceho tmelu. Použitie tesniaceho tmelu je jednoduché a opäť nebudete musieť koleso demontovať. Tmel sa aplikuje do pneumatiky cez ventil. Po nafúknutí pneumatiky sa tmel prichytí na celý obvod a utesní všetky prípadné poškodenia. Tesniaci tmel však utesní defekty do maximálnej veľkosti 8 mm a pri dojazde do servisu je rýchlosť vozidla značne obmedzená. Rezerva je stávkou na istotu Možnosti opravy defektu sú viaceré, nič však nenahradí kvalitnú rezervu. Iba pri rezervnej pneumatike si môžete byť istí efektivitou a po výmene poškodenej pneumatiky sa nemusíte obmedzovať v rýchlosti jazdy. Ak rezervnú pneumatiku nevlastníte, zamerajte sa pri jej kúpe na označenie pneumatík a vhodnosť pre vaše vozidlo. Rezerva je jedinou alternatívou pri poškodení bočnice pneumatiky a aj najbezpečnejšou voľbou pri defekte.