Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava
ONLINE: Dubaj zaujal rekordnou šou, oslavujú aj Bratislavčania

31.12.2017 23:10 Koniec starého a začiatok nového roka je už tradične dôvodom na oslavy po celom svete. Ako sa oslavuje v Tichomorí, kam Nový rok prichádza skôr? Čo čaká návštevníkov osláv v slovenských mestách? Ako sa organizátori vysporiadavajú s hrozbami teroristických útokov? Udalosti na prelome rokov s vami sledujeme online.

Rok 2017 priniesol župné voľby, ľudia si zvolili nové tváre

31.12.2017 22:10 Tento rok sme mali možnosť ísť k volebných schránkam len raz - a to v novembrových voľbách do vyšších územných celkov. Samotné hlasovanie ale prinieslo o to viac prekvapení. Voliči rozhodli, že na čelo viacerých krajov sa postavia nové tváre.

25 rokov od rozpadu: Samostatné Slovensko a jeho smerovanie

31.12.2017 21:08 Pred 25 rokmi sa skončila spoločná cesta dvoch národov, po ktorej kráčali s malou prestávkou už od čias rozpadu monarchie. Je paradoxom historického vývoja, že po rozdelení federácie sa oba národy po čase opäť stretli v NATO a Európskej únii, spolupracujú vo Vyšehradskej štvorke a spolu slobodne cestujú po schengenskom priestore. Slovensko však stojí pred otázkou, či zostane montážnou dielňou Európy, alebo zapojí intelekt tých najlepších. Za predpokladu, že ich dokáže udržať doma.

Slovensko pred 25 rokmi: Nezamestnanosť a divoká privatizácia

31.12.2017 18:08 Začiatok deväťdesiatych rokov bol poznačený najmä konverziou zbrojárstva a ťažkého priemyslu, prudkým nárastom nezamestnanosti a divokou privatizáciou. Do toho všetkého vstupovala ešte menová reforma a problémy bankového sektora. To nebola pre mladú republiku tá najlepšia štartovacia pozícia. Mnohé sudičky, ktoré stáli pri kolíske samostatného Slovenska, boli preto dosť pesimistické. Málo výkonnej a zle nastavenej ekonomike nedávali veľké šance na prežitie, nieto ešte na rast.

Smerovanie Slovenska pred 25 rokmi určili Mečiarova a Dzurindova vláda

31.12.2017 17:04 O polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993 prestal existovať spoločný štát Čechov a Slovákov. Euforické nadšenie niektorých vystriedal stret s novou realitou, ktorá sa dotkla všetkých. Tak ako delenie federácie, aj prvé kroky samostatnej Slovenskej republiky poznačil deficit demokracie. Prvými míľnikmi, ktoré určili smerovanie štátu, ktorý má už 25 rokov, boli najmä vlády Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu.

ONLINE: Sydney malo najväčší ohňostroj, do Bystrice sa vracajú oslavy

31.12.2017 17:04 Koniec starého a začiatok nového roka je už tradične dôvodom na oslavy po celom svete. Ako sa oslavuje v Tichomorí, kam Nový rok prichádza skôr? Čo čaká návštevníkov osláv v slovenských mestách? Ako sa organizátori vysporiadavajú s hrozbami teroristických útokov? Udalosti na prelome rokov s vami sledujeme online.

Vysokoškolák skonštruoval funkčný bicykel z dreva

31.12.2017 15:01 Mladý muž z Popradu vyvinul bicykel s drevenou kostrou. Nie je to však žiadny exponát do vitríny, ale funkčný prototyp, ktorý hravo zvládne aj náročný terén. Vysokoškolák Michal Iždinský tvrdí, že svoj dlhoročný projekt mohol rozvinúť len vďaka podpore najbližších.

Oprava cesty R2 sa skomplikovala, zatiaľ ju nesprejazdnia

31.12.2017 14:00 Skaly, ktoré sa zosypali na rýchlostnú cestu R2 medzi Zvolenom a Budčou, narobili väčšie problémy, ako sa predpokladalo. Hoci mali obmedzenia na ceste trvať iba pár týždňov, nakoniec je z toho niekoľko mesiacov a tento rok už uzavretý pruh nesprejazdnia. Cena opravy sa dokonca z niekoľko tisíc eur vyšplhala až na takmer päť miliónov.

Slabší budú lepšie chránení. Do platnosti vstupuje nový zákon

31.12.2017 13:00 Obete trestných činov bude od roku 2018 chrániť nový zákon, ktorý prináša ucelenú ochranu práv týchto obetí. Zákon priniesla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, poslanci NR SR ho s účinnosťou od januára 2018 schválili 139 hlasmi.

Slovensko má 25 rokov. Ako a prečo vzniklo?

31.12.2017 13:00 Pred 25 rokmi pribudli vo svete dva nové samostatné štátne útvary – Slovenská a Česká republika. Rozdelenie federácie sa odohralo na pozadí občianskej vojny v Juhoslávii a chaotického rozpadu najväčšieho štátu sveta – Sovietskeho zväzu. Spôsob, akým sa Česi a Slováci vydali na cestu samostatnosti, je dodnes uvádzaný ako príklad pokojného a mierového rozchodu.

ONLINE: Do Bystrice sa vracajú oslavy, v Bratislave pozor na zákaz

31.12.2017 13:00 Koniec starého a začiatok nového roka je už tradične dôvodom na oslavy po celom svete. Ako sa oslavuje v Tichomorí, kam Nový rok prichádza skôr? Čo čaká návštevníkov osláv v slovenských mestách? Ako sa organizátori vysporiadavajú s hrozbami teroristických útokov? Udalosti na prelome rokov s vami sledujeme online.

Pošmykli sa na zľadovatenom teréne, ratovali ich záchranári

31.12.2017 11:30 Sedem českých turistov zachraňovali príslušníci Horskej záchrannej služby v sobotu podvečer v Malej Fatre. Dvaja sa pošmykli na zľadovatenom teréne pod vrcholom Stoh, piati uviazli za sedlom Bublen.

Otcovi so synom sa podarilo na lyžovačke v Tatrách uvoľniť lavínu

31.12.2017 10:30 Dvojica lyžiarov strhla lavínu v Derešskom kotle v Nízkych Tatrách. Na záchrannej akcii v Jasnej sa zúčastnilo 12 záchranárov. Lyžiari síce nezostali zasypaní, no napriek tomu utrpeli vážne zranenia.

Otcovi so synom sa na lyžovačke v Tatrách podarilo strhnúť lavínu

31.12.2017 09:30 Dvojica lyžiarov strhla lavínu v Derešskom kotle v Nízkych Tatrách. Na záchrannej akcii v Jasnej sa zúčastnilo 12 záchranárov. Lyžiari síce nezostali zasypaní, no napriek tomu utrpeli vážne zranenia.

Prípravy na Silvester vrcholia. Pozor na zvieratá aj pyrotechniku

31.12.2017 08:08 V mestách vrcholia prípravy na silvestrovské oslavy. Tie so sebou prinášajú aj mnohé riziká, napríklad neodbornú manipuláciu s pyrotechnikou. Lekári a odborníci preto vyzývajú k opatrnosti. Ľudia by však počas ohňostrojov nemali zabúdať ani na svojich domácich miláčikov.