Rozšírené hľadanie
Štvrtok 9. Máj 2024 |
meniny má Roland

Je čas na zazimovanie záhradného nábytku. Ako na to?

Datum: 01.11.2022

Pri pohľade do kalendára je zrejmé, že posledné jesenné lúče o pár dní vystriedajú mrazy. Pre vašu záhradu to znamená jediné – musíte ju zazimovať.

Je čas na zazimovanie záhradného nábytku

Okrem rastlín je nutné sa postarať aj o záhradný nábytok. Ak máte ratanový nábytok, jednoducho ho umyte a zakryte fóliou alebo schovajte pod prístrešok. Iné je to v prípade dreveného nábytku. Drevo si vyžaduje pred zazimovaných ošetrenie.

Kovový a ratanový záhradný nábytok

V úvode sme spomínali, že ratanový nábytok nevyžaduje pred zazimovaním špeciálnu starostlivosť. Podobné je to s nábytkom vyrobeným z kovu. Oba materiály sú nenáročné na údržbu a vydržia roky. Drevo samozrejme vzhľadovo nikdy nenahradia. Kovový a ratanový nábytok pred uschovaním pod prístrešok, do garáže alebo do záhradného domčeka umyte mydlovou vodou, nechajte vysušiť a zakryte plachtou. Vhodné je, aby ste na nábytku skontrolovali skrutky a spoje, poprípade ich dotiahli a natreli olejom. Ak vlastníte oceľový nábytok, skontrolujte či sa na povrchu nenachádzajú škrabance, ktoré by mohli v zime korodovať. Takéto miesta musíte ošetriť prípravkom proti korózii.

Drevený záhradný nábytok

Napriek tomu, že niektoré druhy dreva sú veľmi odolné, nie je vhodné nábytok z dreva nechávať počas zimy vonku. Pred uskladnením nábytku očistite jeho povrch. Opäť vám stačí handrička a mydlová voda. S vodou to však veľmi nepreháňajte. Drevo nechajte poriadne vyschnúť a v prípade potreby ho jemne prebrúste brúsnym papierom. Ak je drevený povrch nábytku lakovaný, na ošetrenie dreva použite lak. Lazúrou ošetrený nábytok môžete natierať len lazúrou na drevo. Lazúra na drevo povrch ochráni a predĺži životnosť nábytku.

Kam s nábytkom cez zimu

Ideálne je, keď máte pri dome záhradný domček alebo vlastníte garáž. Drevený nábytok by mal byť uložený na suchom mieste, ktoré sa dá vetrať. Pozor však na to, že drevu nesvedčia ani vysoké teploty, a preto sa vyhýbajte priestorom s kúrením. Ak ste priestorovo obmedzení, myslite na túto skutočnosť ešte pred kúpou nábytku a dajte prednosť skladacím variantom. Jednoduchšie to budú mať majitelia ratanového a kovového nábytku. Ten stačí uložiť do vriec alebo prekryť plachtou a pokojne ho môžete nechať celú zimu na terase.

 

 

Čítané: 2417 x