Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Oplatí sa kúpiť zimné pneumatiky z bazáru?

Datum: 19.09.2018

Pri nákupe pneumatík máte v podstate tri možnosti. Môžete si zakúpiť úplne nové zimné pneumatiky, za ktoré samozrejme zaplatíte najvyššiu cenu. 

Ďalšou možnosťou sú takzvané protektory. Ide o výrobcom renovované pneumatiky. A nakoniec sú tu lacné pneumatiky z bazáru. Ako sa teda rozhodnúť, ak chcete zároveň kvalitné, ale aj lacné pneumatiky? O týchto možnostiach si povieme čosi viac.

Nové a renovované pneumatiky

Ako sme už spomínali, nové zimné pneumatiky sú z týchto možností samozrejme najdrahšie. No máte zároveň istotu, že kupujete pneumatiku bez závad. Ak cez zimu jazdíte každý deň a najazdíte stovky, ba až tisícky kilometrov, mali by ste investovať práve do nových zimných pneumatík. Pokiaľ ide o renovované pneumatiky, teda protektory, ich kúpa je na vašom zvážení. Sú to pneumatiky, pri ktorých výrobca na starú kostru natiahne nový dezén a bočnice plášťa. Kvalitné protektory sa však cenovo často vyšplhajú takmer k novým pneumatikám. To, či sa vám takýto nákup oplatí, je otázne.

Pneumatiky z bazáru

Ak sa rozhodnete kupovať lacné pneumatiky z druhej ruky, prípadne z bazáru, mali by ste byť pri nákupe naozaj ostražití. V prvom rade si skontrolujte hĺbku dezénu, a to na viacerých miestach. Ako iste viete, pri zimných pneumatikách by nemala hĺbka dezénu klesnúť pod 3 mm. Takéto pneumatiky sa vám už ale skutočne neoplatí kupovať. Skontrolujte preto, či pneumatiky z bazáru majú dezén hlboký aspoň 4 mm. Hĺbku dezénu overíte veľmi jednoducho, pomocou ukazovateľov hĺbky dezénu, ktoré sa nachádzajú v drážkach gumy. Tie sú vysoké 4 mm. Takže dezén pneumatík, ktoré sa chystáte kúpiť, by mal tieto kontrolné ukazovatele prevyšovať aspoň o kúsok.

V druhom rade sa zamerajte na rok výroby pneumatík. Tie by nemali byť staršie ako 5 rokov, pretože po tomto čase guma stráca svoje vlastnosti. Aj rok výroby zistíte veľmi ľahko. Na bočnici pneumatiky je takzvaný DOT kód, ktorého posledné štvorčíslie hovorí práve o týždni a roku výroby. Takže ak sú posledné čísla napríklad 3017, pneumatika bola vyrobená v 30tom týždni roku 2017.

Samozrejme, lacné pneumatiky skontrolujte aj pohľadom. Ak sa vám nezdajú už na prvý pohľad, určite ich nekupujte. V bazári si môžete zaobstarať tiež plechové alebo hliníkové disky. Aj tu platí, že by ste mali dôkladne overiť ich stav, aby ste peniaze nevyhodili zbytočne.

Čítané: 3279 x