Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Zima je za dverami. Už ste prezuli pneumatiky?

Datum: 22.10.2018

O tom, že prezuť na zimné pneumatiky je potrebné 15. novembra alebo vtedy, keď je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, určite viete. Na čo všetko ale treba myslieť, keď prezúvate na zimné pneumatiky?

Skontrolujte stav zimných pneumatík

Ak prezúvate na zimné pneumatiky z minulej sezóny, pred prezutím dôkladne skontrolujte ich stav. Zamerajte sa na to, či nie sú poškodené vplyvom skladovania. Skontrolujte hĺbku dezénu, ktorá musí byť minimálne tri milimetre (pre bezpečnú jazdu sa však odporúča aspoň štyri). Všímajte si tiež, či pneumatiky nestratili svoj pravidelný tvar, prípadne či na gume nevznikli trhliny alebo ryhy. Ak ste mali svoje pneumatiky uskladnené v autoservise, mali by byť v dobrom stave. No pri domácom skladovaní často dochádza k poškodeniam, a to vplyvom nevhodného miesta, či zlého uloženia pneumatík.

Kedy potrebujete nové zimné pneumatiky

Je potrebné vedieť, že pneumatiky vekom tvrdnú a strácajú svoje jazdné vlastnosti. Po niekoľkých sezónach teda už nie sú vhodné, aj keď nemajú zjavné poškodenia. Podľa odborníkov by ste mali zimné pneumatiky používať maximálne štyri sezóny. A to najmä v prípade, ak v zime jazdíte v ťažkých podmienkach. Vtedy je určite vhodné po štyroch sezónach zakúpiť nové zimné pneumatiky. Investícia sa z hľadiska bezpečnosti oplatí. Dnes už dokážete kúpiť aj lacné pneumatiky vo vysokej kvalite, ktoré poskytujú vynikajúce jazdné vlastnosti.

Na čo ešte nezabúdať?

Ak máte dve sady pneumatík na diskoch, pri prezúvaní samozrejme nezabudnite skontrolovať tiež stav diskov. Tie sa takisto mohli poškodiť nesprávnym skladovaním. Hliníkové disky môžete pokojne používať aj v zime. Zlepšujú jazdné vlastnosti vozidla a samozrejme, dobre vyzerajú. No treba povedať, že hliníkové disky sú oproti plechovým omnoho drahšie. Ak ich v zime poškodíte, pripravte sa na investíciu, ktorá sa môže vyšplhať až k stovkám eur. V prípade, že skutočne meníte celé kolesá, teda pneumatiky na diskoch, nezabudnite aj na geometriu kolies. Má totiž vplyv nielen na jazdné vlastnosti, ale aj na životnosť pneumatík. A napokon, samozrejmosťou je kontrola tlaku v pneumatikách.  

Čítané: 3170 x