Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Viete, ktoré zimné pneumatiky sú do nepriaznivých podmienok najlepšie?

Datum: 13.12.2018

Zima je ročným obdobím, kedy nás počasie poriadne vytrápi a to najmä na cestách. Sneh a ľad sú nepríjemné hlavne pre ľudí,  ktorí každý deň šoférujú a vystavujú sa tak riziku nehody, ale aj ohrozenia na živote. 

O to dôležitejšia je výbava auta počas tohto obdobia a to najmä pneumatiky, ktoré máte na aute obuté. Skúsení vodiči vedia, že nie všetky zimné pneumatiky sú kvalitné a spoľahlivé a pri ich výbere a kúpe im treba venovať dostatok pozornosti. Nejde len o to, či sú určené na užívanie v zime, ale aj o ich opotrebovanie, ktoré mnohí podceňujú. V prípade, že používate zimné gumy niekoľko sezón, mali by ste ich pravidelne kontrolovať. Ide najmä o hĺbku  dezénu, ktorý je zárukou spoľahlivosti na ceste. Ak rozmýšľate nad tým, že vaše pneumatiky vymeníte za nové, prihliadajte aj na typ dezénu, veľkosť a tlak pneumatík a v neposlednom rade typ vozidla. Keďže je kúpa nových pneumatík nielen zložitou ale aj finančne náročnou záležitosťou  je samozrejmé, že každý hľadá to najlepšie riešenie za tú najprijateľnejšiu cenu. Výbornou voľbou sú zimné pneumatiky Matador, ktoré sú vyrobené za účelom zdolať aj tú najnáročnejšiu snehovú výzvu. Vlastniť by ich mali najmä ľudia, ktorí chodia pravidelne do hôr a potrebujú spoľahlivé auto, ktoré ich bezpečne dovezie do cieľa. Pneumatiky tejto značky majú do detailu prepracovaný dezén, ktorý dokáže odvádzať vodu a aj sneh z kontaktnej stopy na ceste. Ich dostatočné hlboké bloky behúňa vytvárajú zárezy, ktoré sa dôrazne zahryznú do snehu a ľadu na vozovke. Zaujímavé sú najmä preto, že sa dokážu dokonale priľnúť k povrchu vozovky, kde optimálne rozložia tlak a postarajú sa o to, aby bola vaša jazda tichá aj v nepriaznivých podmienkach.

Súčasťou kvalitných pneumatík sú aj disky, ktoré by k nim mali dokonale pasovať.  V prípade, že sa rozhodnete pre hliníkové disky, netreba zabúdať na to, že v zime budú trpieť o niečo viac ako v lete. Základom je pre to ich pravidelné čistenie, ktorým odstránite nielen nečistoty, ale predĺžite aj ich životnosť. Ak sa neviete svojich elektrónov vzdať ani v nepriaznivom počasí, doprajte im aspoň viac pozornosti ako inokedy. Pri výbere nových pneumatík by ste sa mali dobre rozhodnúť, nakoľko ich budete využívať dlhšiu dobu. Pomôcť vám môžu testy pneumatík,  ktoré každoročne vykonávajú rôzne motoristické magazíny a nezávislá inštitúcia ADAC. Tie porovnávajú jednotlivé gumy v siedmych rôznych kategóriách a to nielen z pohľadu stavu vozovky, ale napríklad aj hlučnosti, vplyvu na spotrebu paliva a mieru opotrebovania pri prevádzke. Ak si chcete byť istý, že zakúpite najkvalitnejšie pneumatiky za najlepšiu cenu, výsledky týchto testov určite nepodceňujte a minimálne si ich pozrite.

Čítané: 3453 x