Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Škody pri požiari povinné zmluvné poistenie nepreplatí

Datum: 26.08.2019

Príroda ako ekonomický činiteľ. S technologickým postupom začal mať človek pocit, že pomaly ovláda prírodu. Bohužiaľ, zabudli sme na to, že základný zákon prírody je fakt, že všetko so všetkým súvisí. 

S postupným zásahom človeka do samoregulovaných ekosystémov sa vyskytli mnohé reakcie ako teraz veľmi často spomínané globálne otepľovanie. To so sebou prináša aj omnoho vyššiu frekvenciu prírodných pohrôm, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Tieto katastrofy neohrozujú len naše životy, no vyberajú si aj vysokú daň na našom majetku a častokrát napáchajú škody, ktoré sú nezvratné.

Živelné katastrofy - Ak ich nikto nespôsobil, kto ich zaplatí?

Základný rozdiel medzi povinným zmluvným poistením a havarijnou poistkou je to, kto škodu spôsobil a komu budú vyplatené peniaze. Pri PZP je to rozdelené 50/50. Zatiaľ, čo my sme škodu spôsobili, peniaze budú vyplatené tomu, komu sme ju spôsobili (iný účastník cestnej premávky, resp. majiteľ majetku, ktorý sme poškodili). Pri havarijnej poistke nám zaplatia väčšinu škôd, ktoré sme si napáchali sami.


Pri živelných katastrofách ako napr. požiaroch je to však zložitejšie. Obyčajné povinné zmluvné poistenie neberie prírodu ako účastníka cestnej premávky a je veľmi nepravdepodobné, že matka príroda je pravidelným platcom splátok PZP, kto nám teda škody preplatí?

Na rozdiel od PZP havarijna poistka nie je povinná a predstavuje výrazný škrt cez rozpočet v prípade, že si ju chceme zaobstarať.

Existuje iný spôsob krytia pri živelných pohromách?

Mnoho roduktov na trhu s poisteniami aut disponuje takzvanými pripoisteniami alebo doplnkovými službami. Od veľmi rozšírenej asistenčnej služby, cez náhradné vozidlo v prípade nehody až po krytie pri rozbitom čelnom skle alebo v prípade nepredvídateľnej prírodnej katastrofe.

 

Konkrétne toto pripoistenie je mnohými odborníkmi považované ako jedno z nepovinne - povinných súčastí výbavy auta pred dovolenkou alebo pre ľudí žijúcich v okolí lesov či vodných zdrojov. Spolu s cestovným poistením. Napríklad len cesta do Chorvátska predstavuje hrozbu prívalových dažďov, silného vetra, krúpov a nakoniec lesných požiarov, ktoré sa s našimi autami rozhodne nebudú maznať.

 

Ako zistím, či je moje vozidlo poistené proti prírodným vplyvom?

Online PZP kalkulačka je výborný nástroj pre celkovú analýzu nášho poistenia a jeho porovnanie s ostatnými produktami na trhu. Intuitívny systém Vás prevedie jednoduchým osobným dotazníkom a pomôže Vám nájsť tie najvýhodnejšie produkty pre Vás a Vaše auto. Okrem hodnotenia ponúka aj porovnanie PZP poistenia auta a disponuje aj prehľadom širokej škály doplnkových služieb, ktoré Vám pomôžu vyhnúť sa všetkým ťažkostiam.

Čítané: 3207 x