Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Výmena letných pneumatík za zimné – kedy a prečo?

Datum: 08.10.2019

Už na úvod treba podotknúť, že nikdy nie je neskoro na to, aby sme začali uvažovať o zimných pneumatikách. 

Už v októbri začne väčšina vodičov uvažovať o zimných pneumatikách, a teda premýšľať nad špecifickými parametrami, ktorými by mali dané pneumatiky disponovať. Najdôležitejšia vec, ktorú môžete urobiť, aby bolo vaše vozidlo pripravené na poriadnu zimu či zľadovatené cesty je uistiť sa, že sú pneumatiky kvalitné a určené na danú sezónu. 

Povinnosť zimných pneumatík 2019/2020

Aj keď mnohí vodiči predpokladajú, že bežné celoročné pneumatiky sú určené pre celoročnú jazdu, platí to iba vtedy, ak sa počasie behom roka príliš nemení. Ak bývate na horách, prípadne pravidelne jazdíte po zasneženom teréne, použitie zimných pneumatík výrazne zvýši vašu bezpečnosť v najchladnejších mesiacoch. Letné pneumatiky za zimné pneumatiky je nutné vymeniť vtedy, keď teplota na teplomery ukáže 7 stupňov Celzia a menej. Okrem toho, na Slovensku nám zákon ukladá povinnosť používať zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, na čo netreba v žiadnom zabúdať!

Prednosti zimných pneumatík, ktoré by mal poznať každý vodič

Zimné pneumatiky Michelin získajú svoju výhodu nielen preto, že majú vynikajúci dezén určený na zimnú prevádzku, a teda vhodný na trakciu na ľade a na snehu, ale aj preto, že sa používa mäkšia gumová zmes na zlepšenie priľnavosti na vozovke. To znamená, že ak je zima a vozidlo sa nachádza na suchej vozovke, snehu alebo bahne, pneumatiky sú schopné prekonať akýkoľvek terén, a to s ohľadom na prvotriednu bezpečnosť cestnej premávky. Z tohto dôvodu zimné pneumatiky nie sú vhodné na jazdu v lete za teplého počasia, pretože ich mäkšia guma sa rýchlo opotrebúva - keď teploty stúpajú pravidelne nad 30 až 40 stupňov Celzia, vymeňte ich za letné alebo celoročné pneumatiky.

Čítané: 3440 x