Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Nabíjanie elektromobilu doma - čo všetko na to potrebujete?

Datum: 17.12.2019

S kúpou elektromobilu sa človeku vynára množstvo otázok. Jednou z tých najpodstatnejší je však stále to, ako a kde si ho môžete spoľahlivo nabiť. 

Nabíjacích staníc je po Slovensku čoraz viac, no nie každý vie, že si elektromobil dokáže nabiť aj v pohodlí vlastného domova. Ako na to?

Nie je to také náročné, ako sa môže zdať

Všetko, čo na nabíjanie elektromobilu v pohodlí domova potrebujete je len voliteľný nabíjací kábel. Práve ten vám umožní nabíjanie z akejkoľvek domácej elektrickej zásuvky, prípadne zásuvky Schuko.

Nabíjanie prostredníctvom elektrickej zásuvky

Tu naozaj nečakajte siahodlhý návod na nabíjanie elektromobilov. Jediné, čo musíte urobiť, je zapojiť nabíjací kábel do elektrickej 230 V zásuvky, ktorá je istená 16 A ističom, a nabíjací konektor do vozidla. Základným spôsobom je nabíjanie AC striedavým prúdom. Nabíjanie sa okamžite spustí v momente, kedy vozidlo zamknete kľúčom. Síce doba nabíjania môže byť dlhšia (napríklad aj 12 hodín), obrovskou výhodou sa stáva v tomto prípade cena a jednoduchosť.

Jednou z alternatív je nainštalovať si do domu trojfázovú zásuvku, ktorá vám nabíjanie skráti na 6/3 hodiny.

Nabíjanie prostredníctvom domácej nabíjacej stanice

Toto riešenie je vhodné pre všetkých, ktorý bývajú v dome, respektíve vlastnia parkovacie miesto alebo garáž. Síce si na to budete musieť nainštalovať voliteľnú domácu nabíjaciu stanicu “Wallbox”, no samotný proces nabíjania bude oveľa pohodlnejší a rýchlejší, ako nabíjanie prostredníctvom elektrickej zásuvky.

Ide o nástennú nabíjačku, ktorá sa, pochopiteľne, inštaluje na stenu. Opäť stačí zapojiť konektor a zamknúť vozidlo. Nič viac, nič menej. Nabíjanie prostredníctvom domácej nabíjacej stanice vám však dokáže pomôcť optimalizovať aj vaše náklady.

V prípade, že máte starší dom, a teda aj staršiu elektroinštaláciu, sa môže stať, že montáži domácej nabíjacej stanice bude predchádzať úprava domácej elektrickej siete. Síce to bude zo začiatku nákladnejšie riešenie, rozhodne sa vám oplatí, pretože nočné nabíjanie je výrazne lacnejšie, než to denné. Vďaka nástennej nabíjačke v garáži môžete auto nechať nabíjať pokojne celú noc.

Rýchlonabíjacia stanica

Jedným z riešení skutočne rýchleho nabitia elektromobilu je aj rýchlonabíjacia stanica. Tá však vozidlo nabije len na 80% kapacity, pretože elektronika ďalšiemu nabíjaniu bráni. Je to z toho dôvodu, že batérie kladú so stúpajúcim nabitím stále väčší odpor a nabíjanie zvyšných 20% by trvalo omnoho dlhšie, avšak aj preto, že by hrozilo zníženie kapacity akumulátorov. 

Niektoré elektromobily dokonca rýchle nabíjanie ani neumožňujú, a teda nie každý elektrický systém elektromobilu je kompatibilný s rýchlonabíjačkami. Sami výrobcovia dokonca odporúčajú, aby ľudia uprednostňovali pomalé domáce nabíjanie a “superchargery” využívali len pri jazdách na dlhé trate.

Teraz vám už zostáva jediné. Pokojne sa vyspať a zobudiť sa do nového dňa s pocitom, že má váš elektromobil plne nabitý akumulátor. 

Čítané: 4078 x