Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

NOVINKA V KLASIFIKAČNÝCH ŠTÍTKOCH PNEUMATÍK

Datum: 13.01.2020

Prezradíme vám, o ktoré údaje budú už v blízkej budúcnosti štítky doplnené a ako vám tieto informácie môžu napomôcť pri výbere vhodných zimných pneumatík pre vaše vozidlo.

V čom aktualizácia spočíva a aké sú jej výhody

Na základe nariadenia Európskej únie sa od 1. mája 2021 začnú používať aktualizované klasifikačné štítky, z ktorých bude možné zistiť viac informácií o konkrétnych pneumatikách ako doteraz. V súčasnosti zahŕňa označenie pneumatík údaje, akými sú palivová efektivita, úroveň hluku, valivý odpor či priliehavosť pneumatiky na mokrej vozovke. Po novom pribudne na klasifikačných štítkoch informácia o priľnavosti danej pneumatiky na ceste pokrytej snehom alebo ľadom. Cieľom tohto opatrenia je uľahčiť porovnávanie dostupných modelov pneumatík tak, aby si spomedzi nich mohli používatelia vybrať čo najbezpečnejšie, najefektívnejšie a najpraktickejšie pneumatiky podľa svojich potrieb.

Tento údaj sa samozrejme oplatí vziať do úvahy obzvlášť v momente, kedy hľadáte čo najlepšie zimné pneumatiky pre vášho štvorkolesového tátoša. Zatiaľčo v našich končinách sa stretávame predovšetkým s potrebou priliehavosti pneumatík na mokrom prípadne zasneženom povrchu, priľnavosť na ľade môže byť prvoradá napríklad pre šoférov v krajinách severnej Európy. Vďaka aktualizácii klasifikačných štítkov tak v budúcnosti bude už jednoduchšie rozlíšiť jednotlivé zimné pneumatiky a zvoliť si čo najvhodnejší model v závislosti od typu vozovky.

Faktor, na ktorý sa prihliada už v súčasnosti

Hoci údaj o priliehavosti pneumatík na sneh a na ľad na klasifikačných štítkoch ešte len pribudne v budúcnosti, už dnes naň berie ohľad profesionálny test zimných pneumatík vykonávaný pod taktovkou prestížnych inštitúcií, ako je napríklad nemecký autoklub ADAC. Ten v rámci svojho pravidelného testovania zohľadňuje tak výkon a bezpečnosť pneumatík na vlhkej, zasneženej a zľadovatelej vozovke, ako aj mieru ich opotrebenia či úroveň hluku. Na základe všetkých týchto kritérií je následne vytvorený rebríček pneumatík, v ktorom prvé priečky obsadzujú práve tie zimné pneumatiky, ktoré dosiahli v rámci jednotlivých testov najlepšie výsledky.

Čítané: 3663 x