Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Sezóna letných pneumatík sa blíži. Už ste si kúpili nové?

Datum: 11.03.2020

Zima je na konci a čoskoro budeme meniť zimné pneumatiky za letné. Ešte predtým, ako sa ich rozhodnete nahodiť na auto je dobré skontrolovať, či zvládnu ďalšiu sezónu.

 Nejde len o vek, ale najmä opotrebovanosť

Životnosť pneumatík je veľmi individuálnou záležitosťou a preto nie je možné povedať, koľko vám tie vaše vydržia. Dôležitým faktorom, ktorý by ste si mali skontrolovať je ich vek. Toto označenie pneumatík je uvedené na bočnici za symbolom DOT, kde je uvedený alfanumerický reťazec. Ten označuje kód továrne a dátum výroby je znázornený tromi alebo štyrmi číslicami. Prvé dve čísla označujú týždeň a dve posledné rok výroby. O nič menej dôležitý nie je ani ich technický stav, pretože aj letné pneumatiky sa pri jazde ničia.  Ak by ste ho dlhodobo prehliadali, mohli by ste ohroziť svoju bezpečnosť zvýšeným rizikom dopravnej nehody. V takom prípade je nevyhnutné pneumatiku vymeniť za novú, pretože tie staré už nemajú vyhovujúce vlastnosti. Skontrolovať by ste mali aj hĺbku behúňa, ktorá by u letných pneumatík podľa európskych noriem nemala byť menšia ako 1,6 mm. To, že guma už nie je vyhovujúca zistíte aj voľným okom, pretože môže mať rôzne trhliny, praskliny alebo iné poškodenia. V takom prípade neriskujte a pred sezónou kúpte novú sadu. Vaša jazda tak bude nielen pohodlnejšia, ale aj bezpečnejšia.

Ako vybrať nové pneumatiky

Výber nových pneumatík by nemal byť veľmi rýchly, pretože treba vybrať to najlepšie, čo trh ponúka. Samozrejme kvalitu nie vždy určuje cena a preto dokážete kvalitné pneumatiky kúpiť za skvelé ceny. Ak nechcete každú jar a jeseň auto prezúvať, riešením sú aj celoročné pneumatiky nazývané univerzálne. Majú vlastnosti letných aj zimných modelov a preto na nich môžete jazdiť celý rok. Letné a celoročné pneumatiky nie sú tie isté, no obe sú vhodné na obdobie medzi jarou a jeseňou. Rozdiely sú najmä v dezéne behúňa, gumovej zmesi, ale aj tvare. Samozrejme výber treba prispôsobiť aj špeciálnym kritériám každého vozidla a veľkosti pneumatík. Ak s výberom nemáte žiadne alebo len malé skúsenosti, odporúčame pozrieť si test pneumatík, vďaka ktorému sa budete rozhodovať nielen rýchlejšie, ale aj jednoduchšie a lepšie. Tieto testy sú vykonávané nezávislými inštitúciami, preto sa nemusíte báť, že by neboli pravdivé. Každý rok pomôžu obrovskému množstvu vodičov, ktorí chcú pre svoje auto, ale aj rodinu tú najlepšiu sadu pneumatík.

Čítané: 3310 x