Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Parkovanie je častým problémom vodičov. Aké sú obmedzenia?

Datum: 10.09.2020

Pri vyslovení pojmu parkovanie si každý z nás predstaví odstavené auto na mieste pre neho určenom, kedy je vozidlo v pokoji. To, že vozidlo niekam odstavíme ale môže byť problém, o ktorom mnohí vodiči ani len netušia. Aké obmedzenia vlastne na Slovensku platia?

Neznalosť neospravedlňuje

Ak zaparkujeme auto na mieste, kde je to zakázané, právom môžeme očakávať pokutu. Ani neznalosť zákona v tomto prípade neospravedlňuje a preto je dobré poznať podrobnejšie zákon o cestnej premávke a konkrétne obmedzenia pri parkovaní. Samozrejme, obmedzení pri parkovaní je veľmi veľa a preto spomenieme tie najdôležitejšie, ktoré sú nielen problémom pre políciu, ale aj bezpečnostným rizikom pre cestnú premávku.

Základom znalostí každého vodiča by mala byť vedomosť o tom, že auto nie je možné v žiadnom prípade odstaviť na priechode pre chodcov a rovnako ani na priechode pre cyklistov. Niekedy sa to najmä vo veľkých mestách môže zdať lákavé, no takéto konanie vie ohroziť desiatky ľudí. Rovnako, nie je možné vozidlo odstaviť ani vo vzdialenosti 5 metrov kratšej od spomínaných priechodov, aby nedošlo k zbytočnej nehode. Podobné obmedzenie piatich metrov platí aj pre križovatku z každej strany. Auto nie je možné zaparkovať ani na zastávke verejnej dopravy a na priľahlom nástupišti, ktoré je označené dopravnou značkou.

Veľmi nebezpečná situácia na ceste môže vzniknúť aj vtedy, ak vozidlo zakryje vodorovnú alebo zvislú dopravnú značku vyznačujúcu dôležitý údaj a preto je zakrývanie takejto značky zákonom zakázané. V žiadnom prípade zákon nedovoľuje zaparkovanie vozidla na ceste pre cyklistov, na kruhovom objazde a ani na pripájacom alebo odbočovanom pruhu. Obmedzenie platí aj pre neprehľadnú zákrutu a jej tesnú blízkosť, kde by mohlo dôjsť k veľkým nehodám. Parkovanie je hlavným problémom najmä vo veľkých mestách, kde premávajú napríklad aj električky. Auto nie je možné zaparkovať ani na mieste, kde by medzi ním a najbližšou koľajnicou nezostal voľný jazdný pruh široký najmenej 3,5 metra.

Zákon hovorí aj o zimných pneumatikách

Hoci sa to môže niekomu zdať zbytočné, na Slovensku hovorí zákon jasne aj o využívaní zimných pneumatík. Vodiči, ktorí sa v nepriaznivom počasí vydajú na cestu a majú na aute stále letné pneumatiky, riskujú taktiež zbytočnú pokutu. Aj napriek tomu, že v európskych krajinách sú často zimné pneumatiky len dobrovoľné, u nás je situácia iná. Povinnosťou je mať zimné pneumatiky v momente, keď je cesta pokrytá snehom, mrazom alebo je počasie pre jazdu autom nebezpečné. Ani fakt, že máte obuté tie najlepšie letné pneumatiky na trhu, ktoré sú úplne nové neznamená, že sa vás povinnosť netýka. Hoci je na výmenu ešte skoro, mali by ste sa na zlé počasie pripraviť už počas septembra. Tí, ktorí majú zimnú sadu zničenú, by sa mali čím skôr poobzerať po novej. Pri výbere je veľmi užitočným pomocníkom test pneumatík, ktorý vytvárajú každý rok odborníci z automobilového priemyslu.

 

 

Čítané: 2730 x