Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Vieme čo robiť, ak vás počas jazdy zastihne silná búrka

Datum: 12.10.2020

Na ceste nás môže zastihnúť veľmi nepríjemné počasie, ktoré vie byť aj poriadne nebezpečné. Menej skúsení šoféri v takomto prípade prepadajú panike a robia jednu chybu za druhou.

Základom je zachovať pokoj a poznať rady, ako sa v takejto nepríjemnej situácii ako vodič správať. 

V žiadnom prípade len tak nezastavujte

Počas silnej búrky, kedy je viditeľnosť slabá a silný vietor dokáže autom poriadne zamávať, prepadnú niektorí vodiči strachu a panike. Keďže ide o krízovú situáciu na ceste, nemali by sme nechať prevládať naše emócie, ale jednoznačne rozum. Zachovanie chladnej hlavy sa v situácii, keď máte plné auto vypláca ako nikdy a preto si vždy spomeňte na základné pravidlá.

Dať nohu z plynu nie je najlepším riešením, aj keď to mnohých pokúša. Omnoho lepšie je spomaliť na nižšiu rýchlosť, za ktorej dokážete bezpečne pokračovať a nevytvoríte prekážku pre ďalších účastníkov premávky. Áno, čítate dobre. Stojace auto aj v tom najhoršom počasí je veľkým ohrozením a to nielen pre vás, ale aj ostatné autá, ktoré budú v jazde pokračovať. Za žiadnych okolností neodstavte auto na krajnici alebo pod mostom, či nadjazdom a už vôbec nie na frekventovaných cestách, akou je napríklad diaľnica. Vždy sa totiž nájde niekto, kto aj napriek zlým podmienkam pôjde ďalej a to nie úplne pomaly. Za týchto okolností máte dve možnosti a to pokračovať pomaly do svojho cieľa alebo nájsť odpočívadlo alebo odstavné miesto, kde počkáte v bezpečí. Ak sa za vami vytvorí kolóna, nič si z toho nerobte a čo najviac sa zviditeľnite. Zapnite všetky svetlá a hmlovky, aby ste upozornili každého účastníka premávky, že ste tam aj vy. Rovnako dôležité je vedieť, že by ste z auta za žiadnych okolností nemali vystupovať. Toto si môžete dovoliť len vtedy, ak ste odparkovali na bezpečnom mieste, mimo idúcich áut.

Ďalšou radou v nepriaznivom počasí je, že by ste auto nikdy nemali odstaviť pod stromami. Tie ho môžu pri silnom vetre nielen rozbiť, ale doslova rozpučiť, čo môže byť veľkou komplikáciou aj pri poistnom plnení. Ak viete, že sa blíži búrka a na aute vám aspoň trochu záleží, vždy ho radšej choďte preparkovať na bezpečné miesto.

Ani kaluže nie sú dobrá voľba

Prejazd cez kaluže je adrenalínom hlavne pre mladšie ročníky, no skúsenejší vodiči vedia, že ani táto zábava sa neopláca. Okrem toho, že môže byť hlboká niekoľko centimetrov, nikdy si nemôžeme byť istí, čo sa nachádza na jej dne. Lepším scenárom sú naplavené predmety a kamene, no otvorený kanál si zapamätáte do konca života. Poškodenie auta v takomto prípade býva fatálne a preto je bezpečné sa mlákam úplne vyhýbať. Ani fakt, že máte kvalitné zimné pneumatiky vám nezabezpečí pri takomto prejazde bezproblémovosť, preto sa nehrajme na frajerov. Pravdou ale je, že nie vždy sa dá kaluž obísť a v takomto prípade choďte po trase predchádzajúceho auta. Je jedno, či máte obuté najdrahšie alebo najlacnejšie pneumatiky, pri silnej búrke by sa všetci vodiči mali správať rovnako zodpovedne. Aj keď je pravda, že niektoré gumy vydržia viac ako iné, čo udáva aj značenie pneumatík, každý sa chceme vrátiť domov živý a zdravý.

 

Čítané: 2641 x