Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako správne jazdiť so snehovými reťazami

Datum: 09.11.2020

Snehové reťaze na Slovensku nie sú súčasťou povinnej výbavy, ale nie je na škodu ich v kufre auta voziť. Platí to hlavne pre šoférov, ktorí bývajú vo vysokohorských oblastiach alebo sa chystajú v zime do hôr.

V miestach s vyššou nadmorskou výškou dokážu husté sneženia a neprejazdné cesty prekvapiť behom pár minút.

Na úvod zopár praktických informácií

Čo vraví zákon?

Zaobstarať si snehové reťaze nie je vôbec zlým nápadom. Naša legislatíva ich vyžaduje nasadiť na hnaciu nápravu len na miestach označených dopravnou značkou Snehové reťaze, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Zároveň sú reťaze povinnou výbavou vozidiel nad 12 ton. Napriek tomu sa vám počas zimy môžu zísť na horšie prejazdných úsekoch alebo v okolitých krajinách akými sú Rakúsko či Slovinsko. V uvedených krajinách je povinnosťou mať reťaze v kufre auta počas celej zimy.

Vyberte si správny typ reťazí

Pri výbere reťazí musíte prihliadať na typ vozidla. Napríklad pre SUV vozidlá sú určené špeciálne reťaze na SUV 4x4, iný typ reťazí je vhodný pre menšie úžitkové vozidlá a na dodávky sú k dispozícii reťaze na dodávky. Následne si môžete vybrať z rôznych modelov reťazí. Reťaze so šikmo stopou patria k najkvalitnejším a najbezpečnejším, zároveň sa na pneumatiky montujú veľmi jednoducho. Ak chcete ušetriť, kúpte si rebríkové reťaze. Vhodné sú len na vozovku s menšou vrstvou snehu, ale svoj účel splnia. Pripravte sa však na ich zložitejšiu montáž. V prípade, že bývate v horách, zainvestujte do rýchloupínacích snehových reťazí. Ich inštaláciu zvládne naozaj každý bez rizika ušpinenia alebo poškriabania diskov.

Jazda na snehu a s reťazami je špecifická

Základným pravidlom jazdy s reťazami je maximálna povolená rýchlosť, ktorá nesmie presiahnuť 50 km/h. Snehové reťaze síce zabezpečia lepšiu priľnavosť pneumatík k vozovke, ale vyššia rýchlosť by bola nielen nebezpečná, ale aj devastujúca pre pneumatiky. Jazda na zasneženej a zľadovatenej vozovke je natoľko špecifická, že by sa do nej nemali púšťať vodiči začiatočníci. Pri zhoršených poveternostných podmienkach je najdôležitejšia plná sústredenosť vodiča a dodržiavanie rozstupov medzi vozidlami. Počas hustého sneženia nezabúdajte zapnúť hmlovky. Na snehu je potrebné mať ľahkú nohu, jemne brzdiť, pomaly zatáčať a akcelerovať s rozumom. Niektorí vodiči nadobudnú časom takú istotu, že začnú pridávať rýchlosť. Takéto jednanie ich môže stáť veľa v neprehľadnej zákrute. Každé prudké zatočenie volantom vie vozidlo dostať do šmyku. Zabúdať by ste nemali ani na kvalitné zimné pneumatiky a na pravidelné technické kontroly, ktoré vám dodajú istotu za volantom.

 

Čítané: 2902 x