Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aby bola jazda na motorke pôžitkom

Datum: 20.11.2020

Mať silný stroj nestačí. Každý skúsený motorkár vie, že pôžitok z jazdy neposkytuje len motorka, ale aj komfortné oblečenie. Motorkárske oblečenie by ste mali vyberať naozaj opatrne a kúpu si dobre premyslieť.

Pri výbere oblečenia na motorku zohľadnite jeho účelovosť a svoj štýl jazdy.

Pred kúpou moto oblečenia

Oblečenie na motorku je síce dôležité, ale na prvom mieste by mala byť bezpečnosť. Preto vám nikdy nemôže pri jazde chýbať prilba na motorku a chrániče. Kvalitné motorkárske oblečenie zvyšuje bezpečnosť jazdy, ale bez chráničov by ste naozaj na motorku sadať nemali. Chrániče musia perfektne a bez kompromisov sadnúť na miestach, ktoré majú chrániť. Ak sa vám budú posúvať, nemajú pre vás cenu. Minimum pre každého motorkára sú chrániče chrbta, ramien, kolien a lakťov. Dobre vám však poslúži taktiež nákrčník. V studenom počasí zahreje a je aj ochranou krku pri páde. Chrániče sa vyrábajú zo špeciálnej peny, ktorá zabezpečí absorbovanie nárazu. Ak nie sú chrániče súčasťou oblečenia, pripevňujú sa na telo pomocou elastických popruhov. Overte si ich homologizáciu. Označenie CE je zárukou splnenia bezpečnostných smerníc. Chrániče a prilby na motorku za rozumné ceny si môžete kúpiť na stránkach e-shopu inSPORTline.

Koža alebo textil?

Oblečenie pre motorkárov sa môže skladať z nohavíc a bundy alebo byť jedným kusom v podobe kombinézy. Práve kombinézy sa radia medzi najviac obľúbené motorkárske oblečenie, ktoré je z hľadiska bezpečnosti lepšou voľbou. Vyrábajú sa z textilu alebo kože. Oba materiály majú svoje plusy i mínusy. Záleží od vašich preferencií, ktorému materiálu dáte prednosť.

Kožená kombinéza

Kombinéza z kože vyzerá za každých okolností veľmi dobre a pritiahne pohľady okoloidúcich. Koža je kvalitný materiál, ktorý sa vyznačuje svojou pevnosťou. Kožené kombinézy sú bezpečné a ochránia pri páde pred odretím. Napriek tomu môžu byť počas dlhšej jazdy nepohodlné. Zmoknutá koža nie je nič moc. Koža vás taktiež nezahreje počas chladnejšieho počasia a v lete sa v nej pekelne spotíte. Na krátku jazdu po diaľnici je však ako stvorená.

Textilná kombinéza

Moderné textilné kombinézy v oblasti vzhľadu nezaostávajú za koženými. Aj v textilnej kombinéze môžete vyzerať in. Bezpečnejšie sú síce kožené kombinézy, ale s kvalitnými chráničmi sa im textilné vyrovnajú. V textilnom oblečení sa budete cítiť pohodlne za každého počasia vďaka zateplenej vrstve a ventilačným otvorom. Textilná kombinéza je perfektnou voľbou pre dlhšie výlety. Textil je navyše lacnejší ako koža a lepšie sa udržuje.

Čítané: 2720 x