Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Vyberáme kombinézu pre motorkárov

Datum: 02.12.2020

Zaradili ste sa do klubu nadšencov motoriek a jednu si kúpili? Čakajú vás dni plné nových dobrodružstiev a adrenalínovej jazdy. Správne motorkárske oblečenie vám umožní si jazdu užívať naozaj naplno.

Moto oblečenie musí nielen dobre vyzerať, ale vás hlavne chrániť pred výkyvmi počasia i pred zranením v prípade pádu či kolízie.

Všetko na svojom mieste

Moto oblečenie sa môže skladať z bundy a nohavíc alebo byť v jednom kuse v podobe kombinézy. Kombinézy sú vyrábané s všitými chráničmi t.j. vám musia perfektne sadnúť, aby boli chrániče umiestené na správnom mieste. Pri skúšaní kombinézy budete mať zo začiatku pocit, že ju cítite úplne všade. Tento pocit je správny. Kombinézy sa časom vyťahajú, a preto si kúpte presne vašu veľkosť. Koža sa môže natiahnuť dokonca až o jedno číslo. Skúšať kombinézu by ste mali nielen v sede, počas chôdze, ale si s ňou aj sadnúť na motorku. Vyskúšajte dočiahnuť na riadidlá a všímajte si aj prípadné tlaky v podpazuší alebo v rozkroku. Zároveň kombinéza nemôže na hrudi vytvárať bublinu. Ku kombinéze si nezabudnite prikúpiť ochrannú prilbu, rukavice a kvalitné motorkárske topánky.

Koža alebo textil

Kombinézy na motorku sa vyrábajú kožené, textilné alebo v kombinácii týchto dvoch materiálov. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Výber kombinézy záleží od vašich preferencií a požiadaviek. Klasikou je koža, na ktorú nedajú mnohí motorkári dopustiť. Na druhej strane sa neustále vyvíjajú nové typy textilných kombinéz, ktorých vlastnosti prevyšujú kožu na plnej čiare.

Kožená kombinéza

Kožené kombinézy sú určené pre motorkárov, ktorí preferujú vzhľad pred pohodlím. Koža je na druhej strane oveľa bezpečnejšia a ochráni vás lepšie pri páde z motorky. Koža drží všetky chrániče na správnom mieste a tým pádom nehrozí ich otočenie. Kombinézy vyrobené z hovädzej kože majú dlhú životnosť a sú extrémne odolné voči poškriabaniu  či odratiu. K nevýhodám kože patrí už spomínané nižšie pohodlie pri jazde a aj pri obliekaní. Kožená kombinéza vás neochráni pred dažďom. V lete vás potrápia vysoké teploty a takmer nulová možnosť odvetrávania. Kožené kombinézy nemajú ani možnosť vkladania zateplenej vložky v studenom počasí. Pre kožu sa rozhodnite, ak dávate prednosť vyššej bezpečnosti na úkor komfortnej jazdy.

Textilná kombinéza

Textilné kombinézy sa vyrábajú v mnohých prevedeniach, a preto sa pomaly, ale iste dostávajú v dizajne na úroveň kožených. Textilné kombinézy sú maximálne pohodlné a dajú sa do nich vkladať zateplené vložky. Preto sú vhodné aj na jazdu v zimnom období. Výhodou je aj vodeodolná membrána chrániaca jazdca počas daždivého počasia. V lete sa nebudete v textile potiť. Dostatočnú termoreguláciu vám zaručí dômyselne prepracovaný vetrací systém. V prípade textilnej kombinézy ide naozaj o oblečenie, ktoré vám dobre poslúži celoročne. Textilné kombinézy vyššej triedy majú všité chrániče kolien, lakťov, ramien i chrbta. Vďaka tomu sa v bezpečnosti približujú ku koženému oblečeniu. Poslednou výhodou textilu je jednoduchšia údržba. Jedinou nevýhodou je kratšia životnosť a náchylnosť k poškodeniu pri kolízii.

 

 

Čítané: 2157 x