Rozšírené hľadanie
Piatok 10. Máj 2024 |
meniny má Viktória

Výmena pneumatík: nenechajte sa zlákať aprílovým počasím

Datum: 12.04.2021

Jarné počasie dokáže zlákať ľudí na hocičo a jednou z týchto aktivít je aj prezúvanie vozidla do letných pneumatík.

Výmena pneumatík

Hoci je pravda, že na Slovensku nemáme stanovený termín a ani povinnosť jazdiť na letných pneumatikách, je dobré vedieť, kedy je ten správny čas.

Počkajte kým sa teploty ustália

Realita je taká, že mnohí vodiči začínajú meniť pneumatiky po prvých jarných dňoch, kedy sa výraznejšie oteplí. Nie vždy je to ale správne riešenie a to najmä počas apríla, kedy sa počasie potrebuje poriadne vyšantiť. Zákon nám nenariaďuje presný termín, kedy je dobré používať letné pneumatiky, no riadiť by sme sa mali najmä vonkajšou teplotou. Hraničným bodom je 7 stupňov Celzia, kedy už zimná sada prestáva plniť svoje funkcie. Samozrejme to ale neznamená, že ak teplomer ukáže túto hodnotu, treba utekať a auto ihneď prezuť.

Dôležitá je v tomto smere rozvážnosť a skúsenosti, pretože mnohí vedia, že nevyspytateľné jarné počasie sa dokáže zo dňa na deň zmeniť. Tým nedočkavým sa môže pokojne stať, že pri jazde do práce ich aj v apríli zastihne namrznutá vozovka alebo dokonca sneh. Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša, a pri bezpečnosti to platí niekoľkonásobne viac. Práve bezpečnosť vozidla a jeho posádky by mala byť pre každého na prvom mieste, preto sa nikam neponáhľajte. Pri výmene pneumatík teda počkajte, kým sa uvedená teplota ustáli nielen počas dňa, ale aj v noci.

Pri prezúvaní doma je nevyhnutné dodržať aj niekoľko zásad. Aj drobné nepozornosti totiž dokážu znížiť bezpečnosť, kvalitu komfortnej jazdy alebo spotrebu paliva. Odporúčame preto vždy skontrolovať aj tlak v pneumatikách, čo v konečnom dôsledku predĺži životnosť pneumatík a tlmičov.

Stále nemáte letné pneumatiky?

Tí, ktorí majú nové auto alebo starú letnú sadu opotrebovali, budú nútení zaobstarať si novú. Teraz je ten najvhodnejší čas na rozhliadanie sa po internete a rozhodovanie, ktoré letné pneumatiky sú tie pravé. Menej skúsení vodiči, ktorí nemajú prehľad v aktuálnej ponuke, sa môžu inšpirovať rôznymi pomôckami. Jednou z nich sú testy pneumatík, ktoré každý rok prinášajú nezávislé motoristické magazíny a renomovaná spoločnosť ADAC. Vďaka nim máme k dispozícii informácie nielen o najnovších, ale aj najkvalitnejších a najbezpečnejších výrobkoch s rôznymi jazdnými vlastnosťami.

Najjednoduchšou cestou, ako sa momentálne k pneumatikám dostať, je kúpa cez internet. Výhodou je nielen možnosť nákupu priamo z domova ale aj porovnávanie viacerých výrobkov a predajcov. Niektoré obchody dokonca ponúkajú dodávku v priebehu niekoľkých hodín, čo je rýchle a efektívne. Pneumatiky nekupujeme každú sezónu a preto je dobré do nich investovať. Tie lepšie a kvalitnejšie výrobky dokážu vydržať 5-10 rokov, samozrejme všetko závisí aj od spôsobu jazdy a pravidelnosti používania.

 

 

Čítané: 3074 x