Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Viete, aký je správny tlak v pneumatikách?

Datum: 10.05.2021

Bezpečnosť jazdy sa dlhodobo umiestňuje na popredných priečkach dôležitosti u motoristov. Jedným z prvkov, ktorý je kľúčový pre bezpečnú jazdu, sú aj správne nahustené pneumatiky. V dnešnom článku sa preto spoločne pozrieme na to, ako to s tlakom v pneumatikách vôbec je a taktiež na to, ako často ho treba kontrolovať. Poďme na to!

správny tlak v pneumatikách

Pneumatiky nesú prakticky celú hmotnosť vozidla, a tak je úplne prirodzené, že tlak v nich sa časom mení. Aj keď sú pneumatiky samozrejme vyrábané tak, aby cez ich steny vzduch neprenikal, nejaké čiastočky vzduchu si časom predsalen nájdu svoju cestu von a tlak v pneumatikách tým pádom klesá.

Ideálna hodnota tlaku v pneumatikách sa líši od výrobcu k výrobcovi, od konkrétnej pneumatike k tej druhej, avšak pre osobné vozidlá sa táto hodnota pohybuje zvyčajne medzi 2 až 2,4 barov. Zo štúdií zároveň vychádza, že mesačne zíde tlak v pneumatikách priemerne o 0,2 barov, z čoho nám vyplýva, že tlak v pneumatikách by sme mali kontrolovať minimálne každé dva mesiace.

Ako sa správa tlak v pneumatike

Zaujímavosťou je, že tlak v pneumatike sa nemení iba pôsobením času. Rolu tu zohráva aj vonkajšia teplota, ktorá dokáže minimálne, ale predsalen zmeniť tlak v pneumatike jednoduchým zmrštením, respektíve rozpínaním vzduchu. Vo všeobecnosti platí, že tlak v pneumatike sa s každými 10 stupňami Celzia zmení o 0,1 barov. Preto ak sa chystáte cestovať na miesto, kde je teplota dramaticky iná, než na mieste, z ktorého vyrážate, je nutné skontrolovať tlak v pneumatikách aj v cieľovej destinácii.

Pozor by ste si mali dávať samozrejme aj na únik tlaku vplyvom mechanického poškodenia pneumatiky. Väčšina moderných áut vás však v takejto situácii podrží a včas vám túto skutočnosť oznámi.

Pri dofukovaní pneumatík sa vždy držte odporúčanej hodnoty tlaku, ktorú určil výrobca. Túto hodnotu nájdete poľahky na etikete. Majte však na pamäti, že odporúčaný tlak v pneumatikách sa môže líšiť aj pri rôznych záťažiach, preto vždy upravte tlak tak, aby ste sebe a svojej rodine, či priateľom v aute zabezpečili čo možno najbezpečnejšiu jazdu.

Viac informácii o tejto tematike nájdete v našom blogovom článku s názvom Správny tlak v pneumatikách a nová legislatíva.

 

Čítané: 2862 x