Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ako pripraviť automobil pred cestou na letnú dovolenku

Datum: 10.06.2021

Bezpečným spôsobom prepravy na dovolenku v rámci Európy je vlastný automobil. Výhody tohto spôsobu cestovania sú viaceré, a preto sa individuálne dovolenky tešia čoraz väčšej obľube. 

Ako pripraviť automobil pred cestou na letnú dovolenku

Aby sa cesta autom nestala nočnou morou, musíte vozidlo na dlhé putovanie pripraviť po technickej stránke.

Kontrolu nechajte radšej na odborníkov

Prečo by ste mali cestovať na dovolenku vlastných vozidlom? V prvom rade si môžete na cestu zobrať všetko potrebné bez kontroly váhových limitov. Skvelé je i to, že je možné sa počas putovania zastaviť tam, kde sa vám bude páčiť a nikam sa nemusíte ponáhľať. Všetko má samozrejme svoje pre i proti. Dlhá cesta vyžaduje perfektnú pripravenosť automobilu. Tento fakt dokázali mnohé testy pneumatík a komponentov vozidiel. Ak bolo vaše vozidlo nedávno v servise, základné veci si viete skontrolovať aj sami. Vždy je však lepšou voľbou kontrola u odborníkov v servise.

Pneumatiky chránia a šetria

Počas dlhej cesty dostanú riadne zabrať pneumatiky. Predsa len budete viesť väčší náklad ako obvykle. Ani najlepšie zimné či letné pneumatiky nevydržia veľkú záťaž bez správneho nahustenia. Tlak v pneumatikách by ste mali kontrolovať pravidelne, ale pred cestou na dovolenku na zmeranie tlaku iste nezabudnite. Pneumatiky s nízkym tlakom sa rýchlo ničia a zle sa ovládajú. Vysoký tlak spôsobuje horšiu priľnavosť pneumatiky na vozovku, ktorá je rizikovým faktorom z hľadiska nehodovosti. Na stav pneumatík má veľký vplyv tiež správne nastavená geometria. Absolútne vám neodporúčame jazdiť na zimných pneumatikách, ktoré majú pri vyšších teplotách až o 20 % dlhšiu brzdnú dráhu. Rozčarovať by vám mohla aj spotreba vyššia minimálne o 10 %. Myslite tiež na dostatočne hlboký dezén pneumatík. Posledným krokom pri kontrole pneumatík je preverenie stavu rezervy pre prípad defektu.

Bezpečnosť, viditeľnosť a energia

Cesta na dovolenku bez skontrolovaných bŕzd? Čistý hazard. Okrem pneumatík nikdy nezabúdajte na kontrolu bŕzd. Dôležitý je nielen stav obloženia, kotúčov, ale aj brzdová kvapalina a k nej rovno pridajte kontrolu stavu tlmičov. Keď už budete pri kontrole brzdovej kvapaliny, skontrolujte i to, kedy ste si dávali meniť motorový olej, filtre a v prípade potreby dolejte chladiacu zmes. V lete nie je nezvyčajným javom búrka, niekedy dokonca s krupobitím. Znížená viditeľnosť znamená jediné. V perfektnom stave musíte mať všetky svetlá. Na škodu nie je nosiť so sebou náhradné žiarovky. Nie vždy si ich dokážete vymeniť sami, ale minimálne zrýchlite proces ich výmeny v servise. Vidieť by ste nemali byť len vy, ale aj vy musíte vidieť ostatných t.j. preverte stav stieračov. Posledným bodom kontroly vozidla by mala byť batéria. Overte si jej napätie a pre prípad núdze vozte so sebou štartovacie káble.

 

Čítané: 2917 x