Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Aj autá majú svoju kozmetiku. Čo všetko spadá do autokozmetiky­?

Datum: 24.08.2021

V prvom rade, na čo je autokozmetika určená?

Logicky, na autá, ich interiér a exteriér. Môžete s ňou však udržiavať aj motorky, motocykle, mopedy a dokonca aj bicykle. S touto kozmetikou si vystačíte aj pri väčších autách ako dodávky či kamióny. S autokozmetikou umyjete a ošetríte aj autobus či menšie stroje ako štvorkolky či kosačky. Dnes ale zostaneme len pri autách.

Aj autá majú svoju kozmetiku

Autokozmetika v prvom rade slúži na vyčistenie a následné ošetrenie vášho auto z vnútra aj z vonku.

Umytie a vyčistenie je základ!

Umývať a čistiť vaše auto by ste mali aspoň raz do mesiaca, hlavne ak ho aktívne používate. Čistotu a lesk si zaslúži nielen kapota, ale aj sedačky. Práve tu prichádza na rad výber vhodných prípravkov. Auto najskôr nasucho mechanicky zbavte hrubej špiny, na kapotu môžete použiť jelenicovú handričku, no a vo vnútri auto dôkladne povysávajte. Neskôr kapotu navlhčite a naneste šampón určený na autá. Pomôcť si môžete špongiou. Potom šampón umyjete čistou vodou. Čo sa týka interiéru, čistenie kože v aute si vyžaduje presný postup. Vyberte si vhodný čistič na kožu, zapracujte ho nasucho pomocou jemnej kefky a chvíľu vyčkajte. Po polhodine alebo hodine môžete prípravok zotrieť suchou handričkou.

Je ošetrovanie nevyhnutné?

Jednoznačne áno! Ako aj vy si na suchú kožu na rukách nanesiete krém, tak aj vaše auto si zaslúži vhodnú starostlivosť. Na kapotu pomocou suchej handričky naneste konečnú starostlivosť ako napríklad konzervačný vosk. Zaručí vám vysoký lesk, vodu odpudivý efekt a intenzívnu ochranu. Vaše auto musí denne čeliť poveternostným podmienkam ako je sneh, vietor či dážď. Tento prípravok je teda absolútna nevyhnutnosť . Dokonca predchádza aj menším škrabancom na kapote.

A čo interiér? Aj keď sa zdá že ten ošetrovať netreba, opak je pravdou. Obzvlášť ten kožený. Ošetrenie kože v aute je však chúlostivá záležitosť a preto by ste mali vyberať len prípravky na to určené. S domácimi receptami radšej neexperimentujte.

Čím teda ošetrovať kožené sedačky?

Po vyčistení a následnom vyschnutí prichádza na rad záverečná starostlivosť. Doprajte si na ňu dostatok času. Kožený interiér je háklivý na akékoľvek chemikálie, a keby ste si ho nechtiac poškodili, oprava kože v aute by vás mohla vyjsť naozaj draho.

Tak ako na kapotu, aj na sedačky potrebujete vosk, prípadne ochranné mlieko. Väčšinou bývajú tieto prípravky obohatené o prírodné vosky, pretože aj koža ako prírodný materiál profituje z týchto zložiek. Impregnácia, ako sa tento proces nazýva, pozostáva z dvoch krokov. Prvým je zacelenie menších prasklín pomocou špeciálnych lakov. Tu však pozor. Väčšie praskliny a poškodenia kože patria do rúk odborníkov. Renovácia kože v aute v domácich podmienkach je takmer nemožná, ak si nechcete spôsobiť ešte hlbšie poškodenia.

Druhý krok je samotná impregnácia, a teda nanesenie a zapracovanie ochranného prostriedku na kožu pomocou jelenicovej handričky. Prípravok nechajte chvíľu preschnúť a zvyšný nasucho poutierajte. Práve impregnácia ako bodka za čistením nechá váš kožený interiér krásne lesklý a zdravý. Týmto postupom si dokonca dokážete predĺžiť jeho životnosť. Kožené sedačky čistite a impregnujte aspoň raz na pol roka.

 

 

Čítané: 2722 x