Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Jazdenie počas zimy je nebezpečné nielen v horách, ale tiež v meste

Datum: 06.12.2021

Mnohí motoristi si neveria počas šoférovania v horách, ale v meste sa cítia neohrození. Je pravda, že zima v meste znamená menšie riziko zapadnutia do záveja alebo neodhrnutých ciest, ale aj počas šoférovania v meste sa môže prihodiť veľa rizikových situácií.

Jazdenie počas zimy

Tieto situácie sa opakujú predovšetkým na miestach, ktoré sa stávajú v mrazoch šmykľavé.

Všeobecné pravidlá, ktoré platia všade

Najskôr si zopakujeme pravidlá, ktoré platia v zime na všetkých úsekoch ciest. Zásadné pravidlo je používanie zimných pneumatík. Pokojne šetrite a kúpte si najlacnejšie pneumatiky. Pri ich kúpe by vás mali zaujímať rozmery pneumatík, ktoré sa musia zhodovať s rozmermi uvedenými v technickom preukaze. Pravidlo dva je opäť o investícii, a to do snehových reťazí. Toto pravidlo platí pre šoférov, ktorí jazdia do hôr. Pravidlo tri je o vašom venovaní sa riadeniu. Počas zimy si dávajte na cestách väčší pozor ako v lete. Sústreďte sa na riadenie, cíťte sa pohodlne, vyzlečte si kabát a rukavice, seďte v prirodzenej polohe a buďte videní (rozsvieťte všetky svetlá podľa poveternostnej situácie). Pravidlo štyri je o ľahkej nohe. Nikdy nepridávajte plyn a ani nebrzdite prudko, dodržujte bezpečné vzdialenosti. Pravidlo päť je o vašej pripravenosti. V kufri automobilu so sebou vozte dobíjacie káble, ťažné lano, vyslobodzovacie pásy, malú lopatu a škrabku.

V meste sa sústreďte na nebezpečné úseky

Aj v meste by ste mali myslieť na pravidlo číslo štyri o ľahkej nohe. Ak nebudete dodržiavať vzdialenosť od ostatných vozidiel, nezachránia vás pred kolíziou ani najlepšie zimné pneumatiky. V meste sa nachádzajú dva nebezpečné úseky ciest, pred ktorými by ste mali spozornieť. Sú to prechody pre chodcov a mosty. V zime sa veľmi skoro stmieva, chodci sú na vozovke takmer neviditeľní, na prechodoch je povrch vozovky šmykľavý a ľudia cez ne prechádzajú pomalšie ako v lete. Na toto všetko by ste mali myslieť pred každým prechodom pre chodcov. To, čo sa vám v lete zdalo ako bezpečná vzdialenosť, môže v zime znamenať zrážku s chodcom. To, čo ste v lete pred prechodom ubrzdili, znamená v zime šmyk. Biele pásy na prechodoch sú nebezpečné nielen pre chodcov, ale tiež pre šoférov. Sú veľmi šmykľavé a vozidlo sa na nich chová úplne odlišne ako na asfalte. Podobná situácia je na mostoch, ktorých povrch dokáže zamrznúť aj v prípade, že nesnežilo. Dĺžka brzdnej dráhy na šmykľavom povrchu je pri rýchlosti 50 km/h približne 35 m. Zopakujte si tento údaj ako memento vždy, keď budete šoférovať po meste.

 

Čítané: 3155 x