Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ako jazdiť so štvorkolkou s namontovanými snehovými pásmi

Datum: 09.12.2021

Štvorkolka je silný stroj, ktorý s pomocou snehových pásov môžete zmeniť na celoročné vozidlo. Snehové pásy využijú nielen majitelia úžitkových modelov štvorkoliek. Pásy je možné namontovať tiež na športové štvorkolky.

Ako jazdiť so štvorkolkou s namontovanými snehovými pásmi

Pozor na to, že jazda s pásmi má svoje špecifiká a dodržiavať musíte zákonom stanovené normy.

Pre jazdu na štvorkolke musíte vlastniť vodičský preukaz a mať v poriadku všetky dokumenty

Štvorkolky sa na cestách i mimo nich objavujú čoraz častejšie. Obľúbili si ich motoristi, ktorí pred štvorkolkou jazdili len na automobiloch a tiež majitelia motoriek. Štvorkolka je vlastne niečo medzi autom a motorkou. Na jazdu na štvorkolke nemusíte vlastniť vodičské oprávnenia na motorku. Šoférovať štvorkolku môžete s vodičským preukazom typu B. Platí to pre športové i úžitkové stroje. Slovenská legislatíva hovorí jasnou rečou. Keď chcete jazdiť po cestách, je nutné vašu štvorkolku poistiť a musíte so sebou nosiť aj vodičský preukaz. So všetkými dokumentmi máte právo jazdy všade tam, kde sa dostane automobil. Samozrejme, že štvorkolka láka hlavne na jazdu po divokom teréne. Zistiť, čo všetko tento stroj dokáže vám umožnia lesné cesty alebo cvičiská pre motokrosových nadšencov. Ak máte šťastie a vo vašej blízkosti sa nachádzajú opustené lomy, tak sa skvele vybláznite na pieskovom teréne. Nemusíte sa obávať, že by ste štvorkolku museli na zimu odložiť do garáže. Kúpte si snehové pásy, ktoré zmenia každú štvorkolku na snežné skútre Lynx.

Po nasadení snehových pásov sa štvorkolka chová odlišne a odlišné sú tiež pravidlá jazdy

Snehové pásy využívajú predovšetkým majitelia úžitkových a ATV štvorkoliek. Vďaka pásom jednoduchšie zdolajú bahnisté terény a bez problémov vyjdú po štrkom vysypaných kopcoch. Pásy majú najlepší záber na snehu. Nech už budete jazdiť kdekoľvek, mali by ste si uvedomiť, že štvorkolky s pásmi sa chovajú mierne odlišne. Trochu viac sa zapotíte v ostrej zákrute a zabudnite na zúrivé dupanie na plyn. Nemali by ste prekročiť rýchlosť nad 50 km/h. Pásy majú veľkú dotykovú plochu, ktorá vám bude robiť problémy pri otočení na mieste alebo pri veľmi pomalej jazde. Na asfalte majú štvorkolky s pásmi dlhšiu brzdnú dráhu. Snehové pásy nikdy nepretáčajte pri státí na snehu, pretože môžete zapadnúť. Pozor na to, aby boli vaše pásy homologizované na jazdenie po verejných komunikáciách. Na jazdu sa adekvátne oblečte, chýbať vám nesmú prilba a ochranné okuliare. Pre zvýšenie bezpečnosti môžete využívať chrániče exponovaných miest určené pre jazdu na motorke.

 

 

Čítané: 3135 x