Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Najviac dopravných nehôd spôsobuje smartfón

Datum: 22.12.2021

Podľa štatistiky policajného zboru Slovenskej republiky je najčastejšou príčinou dopravných nehôd na Slovensku práve mobilný telefón. Používanie smartfónu za volantom spôsobí viac dopravných nehôd ako rýchla jazda.

Najviac dopravných nehôd spôsobuje smartfón

Pokiaľ šoférujete v meste rýchlosťou 50km/h a na 5 sekúnd sa budete venovať smartfónu, vo výsledku prejdete až 70 metrov naslepo. Vodiči si toto riziko uvedomujú, napriek tomu sa používaniu smartfónu vo vozidle nevzdávajú.

Najčastejším dôvodom, prečo vodiči berú počas jazdy mobil do ruky, sú notifikácie zo sociálnych sietí, SMS správa a telefonovanie.

Aplikácia na kontrolu vodičov

Poisťovne v zahraničí na tento nepriaznivý trend zareagovali vytvorením aplikácie, ktorá sleduje aktivitu vodičov počas šoférovania. Aplikácia zaznamená, pokiaľ vodič počas jazdy odblokuje telefón. V prípade, že aplikácia vyhodnotí, že vodič počas šoférovania smartfón nepoužíval, poisťovňa ho odmení zľavou na PZP.

Aj na Slovensku získajú zodpovední vodiči lacnejšie poistenie

Poisťovne na Slovensku majú zavedený systém odmeňovania zodpovedných vodičov. Pokiaľ ste v priebehu posledných dvoch až troch rokov nespôsobili žiadnu dopravnú nehodu, v niektorých poisťovniach môžete získať povinné zmluvné poistenie až o 50% lacnejšie.

Lacnejšie PZP môžete získať aj v prípade, že máte viac ako 30 rokov, bývate v menšej obci, máte ZŤP preukaz alebo dieťa do 15 rokov.

Nebezpečenstvo narastá pri písaní správ

Odpovedanie na správy počas šoférovania rapídne zvyšuje riziko dopravnej nehody. V praxi sa dá odpovedanie na textové správy predstaviť ako šoférovanie so zatvorenými očami.

Polícia má možnosť kontrolovať mobily za volantom

Vďaka novým fotoďalekohľadom spozoruje dopravná polícia používanie smartfónu do vzdialenosti až 1 km. Prichyteným vodičom hrozí pokuta 100 € na mieste alebo 200 € v riadnom konaní.

PZP - https://setrisova.sk/poistenie/pzp

Čítané: 2685 x