Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Na snehu vás dokážu zachrániť textilné snehové reťaze

Datum: 06.01.2022

Vidieť v horách na kolesách vozidiel snehové reťaze nie je ničím nezvyčajným. Najčastejšie ide o kovové snehové reťaze, ktorým šoféri dôverujú najviac. Kovové reťaze sú samozrejme najlepším variantom, keďže vás dokážu zachrániť z nejednej nepríjemnej situácie na snehu i na ľade.

textilné snehové reťaze

Prekvapivé je zistenie testov známeho motoristického časopisu, ktorý textilné snehové reťaze označil na snehu za účinnejšie ako kovové.

Kovové reťaze stoja skoro vždy na piedestáli

Ktoré reťaze by ste kúpili, keby ste ich v tomto momente potrebovali? Predpokladáme, že kovové, ktoré sú zo všetkých reťazí najúčinnejšie a hlavne sú uznávané v celej Európe. Tento fakt spomíname z jediného dôvodu. S inými ako kovovými reťazami sa nesmiete v horách pohybovať napríklad v susednom Rakúsku. Táto krajina textilné reťaze ako náhradu kovových neuznáva. Na Slovensku môžete v zasnežených úsekoch označených príslušnou dopravnou značkou (C 14 Použiť protisklzové reťaze) pokojne použiť aj textilné reťaze. Samozrejme, že reťaze smiete použiť tiež na iných úsekoch ciest, ktoré sa vám javia ako ťažko prejazdné. Pozor na to, že povinnosť nasadiť snehové reťaze majú všetky vozidlá, dokonca aj tie s pohonom na štyroch kolesách. Dopravná značka C 14 je niekedy mätúca, lebo na cesty sa umiestňuje len počas zimnej sezóny. Buďte obozretní, kde a kedy sa objaví. Pre pokoj duše majte v zime neustále so sebou vo vozidle snehové reťaze. V obchodoch nájdete ich veľký výber, od reťazí na malé úžitkové vozidlá cez reťaze na SUV 4x4 až po reťaze na dodávky. Prakticky neexistuje vozidlo, pre ktoré by ste nemohli kúpiť snehové reťaze na daný typ pneumatiky. Napriek tomu, že ide o reťaze využiteľné úplne všade, testy preukázali, že textilné reťaze sú na snehu účinnejšie ako kovové.

Na snehu perfektne zaberajú textilné snehové reťaze

Ak hľadáte lacnejší variant k reťaziam a budete jazdiť len po Slovensku, kúpte si textilné snehové reťaze. Na snehu vám spravia dokonca lepšiu službu ako kovové. Na ľade je to už o niečo horšie, ale akú – takú ochranu poskytujú. Okrem toho, že textilné snehové reťaze dostali pri jazde po snehu dobrú známku, majú bez pochýb aj iné výhody. V prvom rade je to ich cena. Majitelia vozidiel s malým kufrom ocenia tiež ich skladnosť. Veľké plus je ľahká inštalácia reťazí na kolesá. S kovovými reťazami bez automatického upínania majú problémy aj veľmi zdatní majstri. Textilné reťaze bez problémov nasadíte za pár sekúnd. Jedinou nevýhodou textilných reťazí je to, že si musíte dávať pozor na jazdenia po asfalte. Stačí krátky úsek bez snehu a tieto reťaze budú plné dier, čo znamená, že sa stanú nefunkčnými.

 

 

 

Čítané: 3330 x