Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Trh s ojazdenými vozidlami 2021: 5 zaujímavých faktov

Datum: 17.01.2022

Trh s automobilmi sa každým rokom rýchlo mení, no niektoré populárne praktiky a podvody predajcov áut zostávajú stále rovnaké a nemenia sa

Trh s ojazdenými vozidlami 2021

IT dátová spoločnosť carVertical zostavila výročnú správu, obsahujúcu výročné štatistiky, určené pre komunitu automobilových nadšencov.

Spoločnosť zhromažďuje informácie o vozidlách z databáz využitím VIN kódov a následne generuje správy o histórii automobilov. Všetky fakty sú založené na dátach a údajoch carVertical.

  1. Podvody s tachometrami a stavomnajazdených kilometrov sú stále veľmi bežné: 18,5% kontrolovaných áut malo zmenený stav tachometra

Podľa správ o histórii automobilov, vygenerovaných počas roka, patrí práve „stáčanie” najazdených kilometrov medzi najbežnejšie spôsoby, ako môžu kupujúci naletieť neférovým predajcom.

18,5% všetkých správ v tomto roku vykazovalo známky manipulácie s počítadlom kilometrov. V čistých hodnotách je to najazdených 7 112 444 874 km – ktoré boli umelo vrátené späť pri všetkých kontrolovaných vozidlách.

  1. Najviac poškodené auto na trhu – to je značka BMW

Štatistika škôd je ešte pôsobivejšia: všetky správy spolu predstavujú škody až vo výške 3 282 580 416 EUR.

Zaujímavé však je, že nie všetky značky vozidiel sú súčasťou vážnych nehôd – ak ich porovnáme s konkurenciou. Nie je žiadnym prekvapením, že BMW je na prvom mieste v zozname poškodených áut – až 47,77% všetkých BMW na trhu bolo určitým spôsobom poškodených.

Naopak - len 29,53% vozidiel značky Fiat sa nedokázalo vyhnúť kolíziám a poškodeniu.

  1. Najčastejšie odcudzené vozidlo: Škoda Octavia

V roku 2021 zlodeji pokračovali v krádežiach a pochybní predajcovia naďalej ponúkali autá, ktoré od nich získali. Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť ukradnutým autám, je skontrolovať si históriu auta.

V minulom roku spoločnosť, zaoberajúca sa správami o histórii áut, vygenerovala 672 správ pre autá, ktoré boli označené ako „ukradnuté“.

Z týchto údajov vyplynulo, že najviac kradnutým modelom auta bola Škoda Octavia s 38 ukradnutými vozidlami.

Podľa týchto správ je pravdepodobnosť krádeže Octavie 3,75-krát vyššia ako napríklad u vozidla BMW radu 3. To znamená, že majitelia Škodoviek by mali byť mimoriadne opatrní a dobre sa o svoje autá starať a zabezpečiť ich.

  1. Obľúbené vozidlá v 2021: BMW, Volkswagen a Audi

Na základe údajov zo správ sú práve BMW, Volkswagen a Audi najobľúbenejšími výrobcami automobilov. Spolu tvoria pomer až 13% zo všetkých vozidiel, kontrolovaných na platforme.

Konkrétne napríklad BMW radu 3 je medzi zákazníkmi pomerne obľúbené a predstavuje približne 5% všetkých správ o histórii od carVertical.

VW Passat a Audi A4 nezostávajú však nič dlžné svojej povesti, zatiaľ čo modely iných výrobcov sú v prvej pätnástke umiestnené nižšie.

Ďalšie obľúbené modely áut na tomto zozname sú BMW radu 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz triedy E, Opel Astra, Mercedes-Benz triedy C, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb, a BMW radu 1.

  1. Najstaršie z kontrolovaných modelov áut sú BMW

Na trhu existuje viac starých BMW, ako je tomu u akejkoľvek inej značky. 40,38% BMW-čiek, ktoré ste skontrolovali v roku 2021, bolo vyrobených v rokoch 1990 až 2010.

V prípade VW a Audi sú tieto podiely len v hodnote 14,56% a 19,97%.

A percento starších áut u výrobcov, ako je napríklad Citroën, klesá ešte nižšie – iba 10,92%.

Ak sa zameriame na novšie vozidlá značky BMW, vychádza z toho táto renomovaná značka ešte horšie. Až 52,06% BMW-čiek, vyrobených po roku 2010, je poškodených či havarovaných.

Prečítajte si celú správu CarVertical ReDrive 2021 a dozviete sa viac o ďalších štatistikách, postrehoch a zábavných údajoch zo sveta automobilov z minulého roka.

carVertical je IT dátová spoločnosť, budujúca globálny register histórie automobilov. Táto rýchlo rastúca spoločnosť má viac ako 70 zamestnancov a pôsobí na 25 rôznych trhoch. V roku 2020 dosiahla firma tržby až 8,5 milióna eur. V roku 2021 spoločnosť zdvojnásobila svoj rast.

 

 

 

 

 

 

Čítané: 2735 x