Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa líšia pneumatiky pre elektromobily od klasických?

Datum: 06.02.2022

Uvažovali ste niekedy nad tým, aké pneumatiky je potrebné kúpiť pre elektrické vozidlo resp. o ich odlišnostiach od klasických pneumatík?

pneumatiky pre elektromobily

Pneumatiky na bežné vozidlá by v žiadnom prípade neboli s elektrickým vozidlom kompatibilné. Elektromobily sú úplne inak skonštruované a hlavne sú oveľa ťažšie ako vozidlá na benzín alebo naftu.

Stále viac ľudí jazdí na elektromobiloch

Elektrické automobily pribúdajú každým rokom aj na našich cestách. Dávajú im prednosť hlavne motoristi, ktorí majú k dispozícii vlastnú garáž. Pohodlne si počas noci nabijú vozidlo a nemusia chodiť na čerpaciu stanicu. Elektrický pohon vás vyjde oveľa lacnejšie ako pri klasike, a to napriek stúpajúcim cenám elektriny. Menej zaplatíte aj za povinné poistenie a trápiť vás nemusí výmena oleja, filtrov a sviečok. Samozrejme, že pneumatiky budete musieť prezúvať. Elektromobily potrebujú letné i zimné pneumatiky. S elektrickým vozidlom môžete zažiť aj nepríjemnosti, kedy počas dlhej jazdy nebudete môcť nájsť dobíjaciu stanicu. Preto je nutné na dobíjanie myslieť vopred a dobre si plánovať celú trasu. Dojazd elektromobilov je totiž maximálne 500 km.

Aké vlastnosti majú pneumatiky pre elektromobily

Elektrické vozidlá a hybridy majú vysokú hmotnosť a tiež výkon. Ak si k tejto hmotnosti prirátate aj strešné boxy na streche alebo iný náklad, tak ide naozaj o poriadnu záťaž pre pneumatiky. Je teda zrejmé, že pneumatiky pre tieto vozidlá musia byť oveľa viac odolné ako klasické. Prvou kvalitnou lastovičkou medzi pneumatikami pre elektromobily boli pneu od značky Continental. Vyrobili stabilné a veľmi pevné pneumatiky na leto i zimu. Samozrejme, že musíte rátať s tým, že nejde o najlacnejšie pneumatiky. Continental vyvinul pneumatiky, ktoré majú vysokú nosnosť označenú písmenom XL. Celá konštrukcia pneumatiky je vytvorená tak, aby sa znižoval valivý odpor, hlučnosť klesla na minimum a zároveň bočnice zniesli veľkú váhu. Aké parametre ešte spĺňajú pneumatiky na elektrické vozidlá? Požiadavku na aerodynamiku prispievajúcu k svižnejšej jazde. Na prvý pohľad by ste ich od klasických pneumatík nerozoznali, ale pri prečítaní štítku zistíte, že majú väčší priemer a sú užšie. Obávať sa nemusíte o ich životnosť. Musia síce odniesť extrémnu váhu, ale vďaka lepšej trakcii vozidla sa ojazdia oveľa pomalšie.

 

 

 

Čítané: 3189 x