Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

7 otázok a odpovedí o štvorkolkách

Datum: 13.04.2022

Menšie i silnejšie automobily alebo motorky sú úplne bežné vozidlá, ktoré vlastní skoro každý našinec. Oveľa menej ľudí vlastní štvorkolky. Ich počet na cestách sa z roka na rok síce mierne zvyšuje, ale stále sú tak trochu raritou.

7 otázok a odpovedí o štvorkolkách

Možno aj z tohto dôvodu lákajú nadšencov motorizmu hľadajúcich nové dimenzie jazdenia. Ak patríte medzi ľudí, ktorí by si časom radi štvorkolku kúpili, tak vás iste zaujme náš malý prehľad otázok a odpovedí o štvorkolkách.

1. Koľko v priemere stojí štvorkolka?

Na túto otázku je ťažké odpovedať, pretože cena závisí od vašich preferencií, od značky štvorkolky a tiež od jej modelu. Najlacnejšie nové štvorkolky môžete pokojne zohnať za tisíc eur a v bazáre ešte lacnejšie. Nemôžete však od nich očakávať výkon a ani funkcie navyše.

2. Existuje viac modelov štvorkoliek?

Práve od modelu štvorkolky závisí cena. V zásade môžeme hovoriť o troch modeloch. Prvým je športový, ktorý je určený na zábavu. Druhý typ je úžitková štvorkolka. Využíva sa na prácu na poli, na farme, v záhrade či parku. Nákladné štvorkolky sú určené na prepravu nákladu. Najdrahšie sú úžitkové modely.

3. Využijem štvorkolku naplno?

Štvorkolku využijete oveľa častejšie, ako si myslíte. Hlavne v prípade, že si kúpite úžitkovú. Tento typ štvorkolky sa cez deň mení na malý multifunkčný traktor a po práci na extrémne zábavný stroj.

4. Čo potrebujem k riadeniu štvorkolky?

Na riadenie štvorkolky vám stačí vodičské oprávnenie typu B. V prípade, že sa vyberiete so štvorkolkou na cesty musí byť homologizovaná na jazdenie po pozemných komunikáciách. Nezabudnite ani na poistenie. Kvôli bezpečnosti si zaobstarajte kompletnú výbavu podobnú motorkárskej – helmu, chrániče, rukavice, okuliare.

5. Je údržba štvorkolky náročná?

Každé vozidlo potrebuje údržbu a v každom sa časom opotrebia súčiastky. Preto vám odporúčame si overiť dostupnosť servisu a ceny služieb vami vybranej značky štvorkolky.

6. Môžem so štvorkolkou jazdiť aj v zime?

Štvorkolky sú robustné a majú značnú silu, takže sú priam ideálnym vozidlom do snehu. V extrémnych prípadoch vyčíňania počasia vám odporúčame na kolesá nasadiť snehové reťaze. Alebo zmeňte štvorkolku na snežný skúter pomocou snehových pásov.

7. Štvorkolka ma prestala baviť. Čo teraz?

Nepredpokladáme, že vás štvorkolka prestane baviť. Ak by sa to však stalo a ste veľmi nároční vo výbere vozidiel, tak vyskúšajte trojkolky. Tie sa viac podobajú na motorky a zaručene s nimi zažijete stúpajúci adrenalín v žilách.

 

 

 

Čítané: 2578 x