Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Dve pomôcky, ktoré predĺžia životnosť pneumatík

Datum: 04.05.2022

Dobrých rád, ako vaše pneumatiky udržať dlhú dobu v perfektnom stave existujú desiatky. Je pravda, že veľmi dôležitý je štýl jazdy, ktorý dokáže zničiť pneumatiky za pár mesiacov. Prudké brzdenie alebo rýchle rozjazdy im veľmi nesvedčia, preto sa na cestách miernite.

Dve pomôcky, ktoré predĺžia životnosť pneumatík

Okrem šetrnej jazdy pneumatiky chránia dve pomôcky, ktoré by nemali chýbať na kolesách alebo v kolesách každého vozidla.

Snímač tlaku pneumatík - pneumatiky v kondícii vždy a všade

Ruku na srdce, koľkokrát ste už počuli o tom, že tlak v pneumatikách je pre ich stav nesmierne dôležitý? Miliónkrát? Napriek tomu len 20 % šoférov kontroluje tlak v pneumatikách pravidelne. Následky podhustenia alebo naopak prehustenia sú viditeľné v priebehu niekoľkých mesiacov. Zimné i letné pneumatiky vplyvom nesprávneho tlaku trpia a rýchlo sa ojazdia v strede alebo po bokoch. Ak vás nepresvedčí ani zničenie pneumatík, aby ste tlak kontrolovali, tak vám možno presvedčí to, že tlak má vplyv aj na spotrebu vozidla. Riešenie je tak jednoduché. Nemusíte na meranie tlaku myslieť, ale stačí, keď si dáte do vozidla nainštalovať snímač tlaku pneumatík. Priamy i nepriamy systém merania tlaku vás ihneď upozorní na zmeny tlaku a vy dokážete situáciu riešiť promptne. Tento problém netrápi majiteľov vozidiel, ktoré boli vyrobené po roku 2014. Od uvedeného roku sú snímače tlaku pneumatík súčasťou výbavy vozidla.

Hliníkové disky - dobre vyzerajúce a výkonné pneumatiky

Väčšina motoristov si myslí, že disky na pneumatiky sú len okrasou a s jazdnými vlastnosťami nemajú nič spoločné. Z tohto dôvodu dávajú prednosť plechovým diskom, ktoré sú lacnejšie ako hliníkové. Plechové disky sú obľúbené tiež kvôli ich odolnosti voči mechanickému poškodeniu. Lenže na druhej strane sú pre vozidlo záťažou. Plechové disky majú vplyv na pomalšie reakcie kolies pri rozbehu a taktiež pri zrýchlení. Preukázaný bol ich vplyv na predĺženie brzdnej dráhy a na spotrebu vozidla. Hliníkové disky nielenže dobre vyzerajú, ale sú aj ľahké, čo znamená, že kolesá nezaťažujú. Ich schopnosť lepšie odvádzať teplo je dôležitá pre chladenie bŕzd i samotných pneumatík. Niektorí šoféri sa snažia predĺžiť životnosť diskov tak, že na zimu menia hliníkové disky na plechové, ktorým nevadia odlietavajúce kamienky a ani posypové materiály. Pri výbere diskov vždy dbajte na to, aby boli rozmerovo kompatibilné s kolesami. Všímajte si označenie pneumatík a všetky údaje v technickom preukaze.

 

 

Čítané: 2469 x