Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Strach zo šoférovania: Ako sa ho účinne zbaviť?

Datum: 26.05.2022

Nadobudnutie vodičského oprávnenia automaticky neznamená, že sa z vás razom stane ostrieľaný vodič s tisíckami prejdených kilometrov a sebavedomím, ktoré by sa dalo rozdávať.

Strach zo šoférovania

Stále sa medzi nami nájdu aj vodiči, ktorí zvádzajú boj so strachom zo šoférovania a radšej využívajú služby verejnej dopravy, než by si mali sadnúť za volant a niekam sa odviezť.

Príčiny môžu byť rôzne a cesta späť k šoférovaniu skutočne dlhá. Ak patríte k tejto skupine vodičov, nasledujúce rady vám môžu pomôcť urobiť prvý krok a vytrvať na tejto náročnej ceste za slobodou.

Pohodlie v aute na prvom mieste

Ak máte strach zo šoférovania, vydať sa na cesty neznamená len sadnúť za volant, pripútať sa, naštartovať a ísť. Keď nechcete riešiť diskomfort počas jazdy, mali by ste na niektoré veci myslieť ešte predtým, ako prvýkrát vytlačíte spojku. Nastavte si spätné zrkadlá, skontrolujte, či je vaše sedadlo dostatočne blízko k pedálom a pozornosť zbystrite aj pri kontrolkách svietiacich na palubovke.

Pri používaní navigácie si nezabudnite zaobstarať držiak na mobil do auta. Nie je predsa nič horšie, ako snažiť sa počas jazdy nájsť alternatívny priestor pre smartfón, kde by ste videli aj plánovanú trasu v navigácii a súčasne pozorne sledovali dianie v premávke. Koniec-koncov, držiak na telefón nie je len o vašom pohodlí, ale kráča ruka v ruke s bezpečím na cestách.

Vezmite so sebou skúseného spolujazdca

Sebavedomie vám môže pomôcť zdvihnúť aj skúsený spolujazdec. V tomto prípade však so sebou neberte prvého kamaráta len za to, že vie na aute urobiť hodiny a v zime berie zákruty zásadne na ručnej. Aj on môže patriť k príliš kritickým ľuďom, ktorí vedia všetko najlepšie a jazdu so začiatočníkom nemôžu vystáť. Či už ide o známeho alebo o člena blízkej rodiny, na pohode za volantom vám takýto prístup určite nepridá. Práve naopak, môže vás to ešte viac vystresovať a boj so strachom zo šoférovania sa tak ešte o čosi natiahne.

V prípade, že vo svojom okolí nemáte vhodného spolujazdeckého adepta, obráťte sa na autoškolu a zaplaťte si kondičné jazdy. S profesionálom sa možno budete cítiť ešte o čosi bezpečnejšie a šoférovanie vám pôjde ako po masle. A možno zistíte, že to nakoniec s vami nie je až také zlé, ako ste si mysleli.

Jazdite na staršom aute

K strachu z hustej premávky a nepredvídateľných okolností sa často pridruží aj strach z poškodenia drahého auta, prípadne býva priamou príčinou, prečo si ľudia nesadajú za volant. Zo začiatku by ste preto mali trénovať skôr na staršom vozidle, takže ani prípadný škrabanec nezabolí tak, ako by zabolel ten na novučičkom tátošovi vašich rodičov.

To najdôležitejšie na záver

Zo začiatku šoférujte len po jednoduchších trasách, ktoré dobre poznáte a máte väčšiu istotu, že vás neprekvapí žiadne nové dopravné značenie. Tiež sa vyhnite dopravnej špičke, ale aj nepriaznivému počasiu.

Najdôležitejšie zo všetkého je urobiť prvý krok, veriť si, byť pozitívne naladený, nenechať sa odradiť drobnými neúspechmi a hlavne - trénovať pravidelne.

 

Čítané: 3047 x