Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa správne starať o kožený interiér auta? Toto sú naše tipy

Datum: 26.06.2022

Starostlivosť o interiér v aute vie ovplyvniť aj životnosť napríklad kožených poťahov. Preto ak chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie, mali by ste sa o interiér auta dôkladne starať. Aj napriek tomu, že koža sa považuje za pomerne náročný materiál na starostlivosť, určite to zvládnete.

ako vyčistiť kožu v aute

Nič nie je horšie ako to, keď čistenie kože podceníte. Ak sa rozhodnete preto, že v aute zvolíte materiál kožu, mali by ste počítať s tým, že sa o tento interiér budete musieť starať. Nemajte však žiadne obavy. Nejde o nič, čo by ste vy nezvládli. Ak predsa len chcete, aby sa o to postarali odborníci, máte tú možnosť.

Koža v aute je veľmi elegantná, no častokrát so sebou prináša aj množstvo nevýhod. Čistenie kože v aute tak musí byť u vás na pravidelnej báze. To neznamená, že teraz musíte interiér v aute čistiť každý deň. Postačí, ak to budete robiť aspoň raz za mesiac. V opačnom prípade by sa skrátila životnosť materiálu tohto typu. V nasledujúcich riadkoch tohto článku vám poradíme, ako na to.

Začnite čistením

Ak chcete začať čistením, mali by ste si najskôr uvedomiť to, ako často jazdíte a koľko máte už najazdených kilometrov. Od toho sa totiž odvíja aj to, ako vyčistiť kožu v aute. V niektorých prípadoch, kedy nejazdíte až tak veľa totiž postačí len jemná kefka, ktorú je potrebné namočiť do čistej vody. Ak však jazdíte častejšie a vaše kožené sedadlá sú viditeľne zašpinené, budete potrebovať hĺbkové čistenie. V takomto prípade sa používajú špeciálne čistiace prostriedky, ktoré sú určené výlučne na materiál, akým je koža. Hĺbkové čistenie sa však odporúča robiť raz za rok, poprípade podľa potreby. Preventívnou starostlivosťou a čistením koženého interiéru však rozhodne nič nepokazíte, práve naopak.

Preventívne čistenie

Na preventívne čistenie môžete použiť jemnú kefku, poprípade špeciálne vlhčené obrúsky. Tie musia byť určené na kožený materiál. Vďaka takto navlhčeným utierkam máte možnosť odstrániť mastnotu, šmuhy, či stopy po popraskaní. Popraskanie kože je totiž veľmi častým javom pri koženom interiéri. Tento stav nastáva najmä na mieste vodiča. Navlhčené utierky sú tak vhodné na rýchlu a najmä nenáročnú údržbu.

Ako postupovať pri čistení?

Ak sa chystáte čistiť kožený interiér, začať by ste mali práve vysatím. Dôležité je, aby ste sa nevyhli žiadnym škáram. V nich sa totiž častokrát udržuje prach, omrvinky z jedla a čistoty, ktoré dokážu poškodiť kožu. Keď máte zvolený čistič, vždy ho otestujte na malej časti koženého materiálu. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k masívnemu poškodeniu tohto materiálu. Čistič by ste mali naniesť na vyhradenú plochu a následne ho rozotrieť pomocou utierky. Najlepšie je, ak je táto utierka vyrobená z mikrovlákna. Na čistenie však môžete použiť aj kefku, poprípade štetec. Vždy čistite v jednom smere, aby nevznikli šmuhy.

Použite aj impregnáciu

Po vyčistení by ste mali počkať približne hodinu, kým kožený interiér úplne nevyschne. Následne je odporúčaná impregnácia kože. Tá chráni kožený interiér auta pred UV žiarením, starnutím a mechanickým poškodením. To sa môže prejaviť napríklad spomínaným praskaním. Impregnácia je výhodná aj v ďalších smeroch. Predlžuje životnosť koženého interiéru a zabraňuje usádzaniu nečistôt. Ak budete používať impregnáciu pravidelne, pri ďalšom čistení interiéru to budete mať rozhodne jednoduchšie. V prípade, že máte zakúpený prostriedok na impregnáciu, postupujte podobne ako pri čistení. Rozotrieť ho môžete mikrovláknovou handričkou a takýmto spôsobom ho vtierať do materiálu. Dôležité je tiež povedať, že produktami na čistenie kože by ste nemali potierať volať ani riadiacu páku, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu.

Čítané: 3055 x