Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Motoristi, neodkladajte povinnú STK a EK! Odklady sa o pár týždňov skončia

Datum: 04.08.2022

V súvislosti so šírením koronavírusu sa občanom odpúšťali mnohé povinnosti a niektoré bolo možné odložiť. Povolený odklad emisnej a technickej kontroly využili motoristi z celého Slovenska.

neodkladajte povinnú STK a EK

Pozor však na to, že tento odklad sa pomaly končí a vy by ste sa mali čo najskôr na kontrolu prihlásiť.

Novela zákona stráca účinnosť

Ako to bolo s EK a STK počas koronavírusovej epidémie? Termíny konca emisnej a technickej kontroly bolo možné predĺžiť až o tri mesiace. Mnohí motoristi sa na tento odklad spoliehali a jazdili s vypršanou lehotou kontroly dokonca do zahraničia. Avšak predĺženie platnosti bolo platné len na území Slovenska. Za neabsolvovanie kontrol hrozí u nás i zahraničí vysoká pokuta presne tak, ako keď máte obuté letné pneumatiky v zime na snehu,  a preto nezabudnite na svoju povinnosť a zarezervujte si termín čo najskôr.

Kedy končí možnosť odkladu

Možnosť odkladu kontrol končí už na začiatku septembra. Nemusíte sa však obávať, že by ste termín v staniciach technickej kontroly nedostali. Všetky stanice hlásia dostatok voľných miest a na výber máte termíny podľa vašich možností. Zároveň ministerstvo dopravy upozorňuje, aby ste kontroly zbytočne neodkladali. Môže sa stať, že veľa majiteľov vozidiel sa spamätá na poslednú chvíľu a nemuseli by ste nájsť vyhovujúci termín. Pozor si dávajte tiež na to, že počas cesty na dovolenku by ste s vypršanou lehotou EK a STK mohli mať na cestách problémy. Hrozí vám pokuta a tiež nevyplatenie poistnej sumy v prípade nehody. Na Slovensku sa pokuta za nedodržanie termínu kontroly šplhá až do výšky 165 €, čo pri zanedbanej EK i STK znamená sumu 330 €.

Viete, čo všetko sa pri STK kontroluje?

Ak ste práve klikni na objednávku STK, tak vás iste zaujíma, čo všetko budú technici vo vozidle kontrolovať. Nové vozidlá musia ísť na prvú kontrolu 4 roky po prihlásení a následne každé dva roky. Pred kontrolou by ste mali hlavne so staršími vozidlami zájsť do servisu a dať si skontrolovať prípadne vymeniť všetky dôležité súčasti vozidla, samozrejme, že hliníkové disky meniť nemusíte. Počas technickej kontroly vám technici skontrolujú všetko od podvozku až po strechu. Zameriavajú sa predovšetkým na brzdy, pneumatiky – všímajú si ich stav, skontrolujú označenie pneumatík i dezén, preveria stav karosérie, skontrolujú signalizáciu – klaksón i svetlá, predpísanú povinnú výbavu, výfukové plyny a všetky identifikátory vozidla. Na kontrolu si so sebou zoberte technický preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla a protokoly o predchádzajúcej kontrole.

 

Čítané: 2702 x