Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aké typy motorkárskej obuvi sú vhodné práve pre vás

Datum: 23.09.2022

Nie je obuv ako obuv, a zvlášť to platí pre konkrétne športové aktivity alebo koníčky. Ak si bez povestného vetra vo vlasoch nedokážete predstaviť ani jeden deň, potom by ste sa mali poobzerať po kvalitnej motorkárskej obuvi. 

 

Aké typy motorkárskej obuvi sú vhodné práve pre vás

Všetci priaznivci rýchlych strojov, zbystrite pozornosť. Poradíme vám, akú moto obuv si zvoliť, aby dokonale sadla vašim potrebám.

Prečo voliť špeciálnu motorkársku obuv

Je jasné, že pri bežnej chôdzi alebo ceste autom nepotrebujeme vykonať také špeciálne opatrenia, ako pred jazdou na motorke. Kým v aute sme chránení konštrukciou vozidla, na motorke je naším jediným ochranným štítom naše moto oblečenie, obuv a doplnky. Preto pri ich výbere toľko uvažujeme o ich kvalitnom prevedení a každom detaile. Motorkárska obuv môže mať rôzne podoby, no jej hlavnou funkciou je ochrániť nohy pred úrazmi či vyčíňaním počasia. I počas kratšej jazdy sa môže niekoľkokrát vystriedať slnko s mračnami. Nohy preto musia byť v pohode za akýchkoľvek podmienok, či vonku páli slnko, leje ako z krhly, alebo fúka vietor. A počas jazdy je to skutočne riadny prúd vzduchu. Motorkárska obuv sa zhotovuje pre rôzne ročné obdobia, rovnako tak aj rôzne typy jazdy či štýly motorkárov. Nohu udrží v optimálnom teple a vďaka pevným materiálom a kvalitným strihom sa môžete cítiť pohodlne aj bezpečne. 

Na motorku so športovým elánom alebo s cieľom spoznávať svet

Pokiaľ sa motorka stala vaším profesionálnym nástrojom, určite sa rovno zamerajte na športovú motorkársku obuv. Kvalitná koža zabezpečí komfort pri nosení a prispôsobí sa individuálnym potrebám nohy. Zaujmú vás vymeniteľné plastové špičky v prednej časti obuvi a kvalitná gumená podrážka s vynikajúcou priľnavosťou. Motorkárska obuv ochráni v prípade nehody členky pred zranením, avšak garantuje dobrú pružnosť. K dispozícii je pánska, dámska aj detská obuv, preto si tú správnu ochranu nájde akákoľvek noha. Športová obuv alebo inak cestná obuv má nepremokavú membránu a zapnete si ju presne tak, aby vám dokonale sedela. 

Ďalším typom moto obuvi je turistická obuv, vďaka ktorej nebudete mať problém zosadnúť z motorky a spraviť si výlet do lesa či v neznámom meste. Má moderný vzhľad a príjemne sa v nej chodí. Nižšie strihy sú ideálne na teplejšie dni, vyššie na chladnejšie, dokonca si viete vyberať spomedzi priedušných letných či zateplených zimných variantov, i vodoodolných modelov. Samozrejmosťou akejkoľvek moto obuvi je prítomnosť reflexných prvkov vylepšujúcich viditeľnosť jazdca na cestách. 

Riešenia pre rôzne jazdné štýly

Obuv na motocross či enduro je tvrdšia terénna obuv, zostavená tak, aby jazdcovi poskytla maximálnu bezpečnosť aj pri nebezpečnej jazde. To, akú obuv si vyberiete, závisí od toho, ako často jazdíte, akým štýlom, či ste profesionáli alebo jazdíte len zo záľuby, za akých podmienok plánujete jazdiť (či vás neodradí ani dážď alebo blato), a v akom prostredí. Najväčšiu ochranu nohe poskytne motocross obuv. Topánky sú robustné a ťažšie ako športová obuv, pretože obsahujú množstvo ochranných prvkov, praciek zabezpečujúcich lepšiu priľnavosť k nohe a množstvo spevnených častí. Enduro obuv vhodná na enduro motorky či štvorkolky má podobné vlastnosti ako motokrosová, poskytuje nohe stabilitu a ochranu v miestach, ktoré sú najviac náchylné na úrazy. A napokon sa dostávame k tzv. chopper obuvi, ktorá je väčšinou vyrobená z kože a zdobí ju oceľová špička. Často je vecou imidžu. K dispozícii sú vyššie i nižšie typy topánok, sú vhodne vystužené, tiež nepremokavé a ich podrážka si dokáže poradiť aj s olejmi a mastnotou. Ak jazdíte pomalšie na chopperi, táto obuv je stelesnená elegancia. Vyberte si obuv tak, aby z vás na motorke sálalo dostatok sebavedomia. 

 

Čítané: 2626 x