Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Alkohol za volant nepatri! Toto s vami spraví

Datum: 10.10.2022

Fakt, že alkohol za volant nepatrí pozná každý motoristi i nemotorista. Napriek tomu, veľa ľudí sadá za volant v podnapitom stave alebo pod vplyvom psychotropných látok.

Alkohol za volant nepatri! Toto s vami spraví

V oboch prípadoch jazda často skončí minimálne ťuknutím iného vozidla a v horšom prípade i zranením či úmrtím. Dôkazom je nedávna tragická udalosť v našom hlavnom meste, pri ktorej opitý vodič skončil život piatich ľudí stojacich na zastávke autobusu. Čo s vami robí alkohol, keď si sadnete za volant?

S pribúdajúcim promile rastie sebavedomie

Existujú dve skupiny ľudí. Ľudia z prvej skupiny, keď si vypijú, sú krotkí a chce sa im spať, často aj zaspia. Ľudia z druhej skupiny sa menia na odborníkov, priam expertov v čomkoľvek. Rastie im sebavedomie a pokojne sa vyberú šoférovať s niekoľko promile v krvi. Dokonca aj vtedy, keď nemajú v dobrom stave zimné a letné pneumatiky či majú iné poruchy vozidla.

Ako vidí opitý človek okolie

Opití ľudia vidia všetko spomalene až skreslene. Nedokážu odhadnúť vzdialenosť, rýchlosť, strácajú koordináciu, zle ovládajú pohyby, nedokážu primerane reagovať. V stave opitosti skrátka nemôžu rozoznať, ako ďaleko je pred nimi svetlo, iné vozidlo či chodec. Dokonca ani to, či sa objekt pred nimi hýbe, alebo stojí. Je zrejmé, že v takomto stave vám nepomôžu ani kvalitné pneumatiky Kormoran. Možno skončíte v priekope a možno zmaríte životy iných ľudí.

Opitý vodič má dlhý reakčný čas

V triezvom stave dokážete na rizikové situácie reagovať behom dvoch sekúnd. Ihneď ako si uvedomíte riziko, konáte. Ak vypijete čo i len malé množstvo alkoholu, tak sa reakčný čas enormne predlžuje a niekedy ani reagovať nedokážete. Napríklad brzdíte tak pomaly, že sa brzdná dráha predĺži o niekoľko metrov každú sekundu. Podľa mnohých prieskumov už po dvoch pivách je riziko havárie viac ako stonásobné. Nespoliehajte sa ani na to, že po prehýrenej noci ste sa vyspali a môžete pokojne šoférovať. Alkohol sa z krvi odbúrava veľmi pomaly, závisí od veku, pohlavia, zdravotného stavu a iných faktorov. Znamená to, že aj ráno po pijanskej noci nie je vhodné šoférovať.

Počet nehôd pod vplyvom je stále vysoký

Všetky uvedené informácie, ktoré pozná a riziká si uvedomuje každý motorista, nevedú k tomu, že by sa počet dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu znižoval. Za minulý rok takýto šoféri spôsobili na našich cestách až 1536 nehôd. Celosvetovo každých 50 minút zomrie na svete jeden človek, ktorého usmrtí opitý vodič. Preto radšej ako fľašu vodky si kúpte nejaké užitočné príslušenstvo k vozidlu, napríklad strešné boxy Northline alebo trendové hliníkové disky.

 

Čítané: 2291 x