Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Kvalitné pneumatiky pre kvalitnú jazdu

Datum: 30.10.2022

Je toho veľa, čo ovplyvňuje kvalitu našej jazdy. Technický stav vozidla, skúsený a zodpovedný vodič či vozovka, ktorá z nás nevytrasie dušu.

Kvalitné pneumatiky

Ale jednou z kľúčových podmienok komfortnej jazdy sú nepochybne aj kvalitné pneumatiky.

V zime zimné, v lete letné

Nie je to niečí výmysel, že si pred začiatkom zimy alebo leta prezúvame iný typ pneumatík. Isteže, sú s tým spojené isté finančné náklady a ukrajuje nám to aj z času, no dvakrát do roka sa to iste zvládnuť dá. Nesmieme zabúdať na to, že kvalitné a vhodné pneumatiky sú nielen základom komfortnej jazdy, ale najmä chránia naše životy a v neposlednom rade aj naše auto. Často kladieme väčší dôraz na dobrý technický stav vozidla, no akosi zabúdame sledovať kvalitu našich pneumatík. Hoci máme v zimnej sezóne prezuté zimné pneumatiky a v lete letné, z času na čas je dobré pozrieť sa aj na opotrebovanosť dezénu, tlak v pneumatikách či rôzne poškodenia a trhliny.

Na čo sa zamerať pri kontrole pneumatík?

Je jedno, či kupujeme použité pneumatiky alebo sme len vytiahli tie svoje z pivnice pred novou sezónou, vždy je veľmi dôležité skontrolovať ich stav. Nerovnomerne opotrebované pneumatiky môžu byť rovnakým nebezpečenstvom pre našu jazdu ako pneumatiky opotrebované či dokonca popraskané. A kedy hovoríme o opotrebovaných pneumatikách? Ak je hĺbka dezénu behúňa menšia ako 1,6 mm rovnomerne po celom obvode a šírke, je načase poobzerať sa po nových pneumatikách.

Pri nerovnomernom opotrebovaní môže byť príčin viacero, napr. nesprávna zbiehavosťou kolies, vysoký tlakom v pneumatike, prudšie brzdenie pri starších modeloch áut alebo jednoducho výrobná chyba konkrétnej pneumatiky. Včasná kontrola však vo väčšine prípadov nielen zabráni ďalšiemu znehodnoteniu pneumatiky, ale môžeme tiež predísť závažnejším kolíziám na cestách.

Okrem tej vizuálnej kontroly je tu vždy aj možnosť skontrolovať stav našich pneumatík pomocou počítača. Táto služba je, samozrejme, v servisoch spoplatnená, avšak raz za čas je vhodné vyčleniť si čas a peniaze aj na tento úkon.

Súčasný trh ponúka množstvo kvalitných značiek a druhov pneumatík. Vybrať si tie správne na naše auto sa často zdá až nemožné. Niekedy však stačí nájsť si dobrý a spoľahlivý pneuservis a takéto problémy už nikdy nebudeme musieť riešiť.

Čítané: 2155 x