Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Láka vás dizajn prilby na motorku? Nedajte sa oklamať vzhľadom

Datum: 28.02.2023

Je jedno, či jazdíte na motorke, trojkolke, alebo skútri. Počas jazdy musíte nosiť ochrannú prilbu, ktorá chráni váš život a po páde tvorí hranicu medzi fatálnym a banálnym zranením.

Láka vás dizajn prilby na motorku

Prilby na motorku je možné kúpiť v desiatkach modeloch a v dizajne, ktorý ulahodí naozaj každému. Odporúčame vám, aby ste sa nedali zlákať len vzhľadom, ale prihliadali hlavne na funkčnosť.

Na diaľnicu alebo do terénu?

Ak ste práve kúpili športovú motorku, budete potrebovať inú prilbu ako jazdci po diaľniciach. Pre pretekárov sú určené motokrosové prilby, pre jazdcov po meste postačia helmy otvorené a pre nadšencov adrenalínu odporúčame kúpu enduro prilby. Jednotlivé modely prílb sa nelíšia len určením podľa terénu, ale tiež vzhľadom a pohodlnosťou. Princíp je podobný ako u oblečenia pre motorkárov. Moto kombinézy v koži vyzerajú perfektne, ale nosia sa horšie ako textilné.

Na materiály sa dá ušetriť

Prilba na motorku môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Najčastejšie ide o karbón, polykarbonát a kompozitné materiály. Karbón je najpevnejší, a preto prilby vyrobené z karbónu patria k tým najdrahším. Karbónové prilby na motorku si vyberajú profesionálni jazdci a motorkárski fajnšmekri. Polykarbonát je materiálom podobným ABS plastu. Nejde o veľmi bezpečný a pevný materiál, a preto ho odporúčame len rekreačným jazdcom, ktorí nejazdia rýchlo. Cenovo a kvalitatívnym stredom sú prilby vyrobené z kompozitných materiálov.

Určujúce faktory pohodlia

Počas nosenia prilby oceníte dve veci – keď vám sadne a keď nebude príliš ťažká. Pre kúpou prilby si zmerajte obvod hlavy. Obvod sa meria nad obočím. Následne si preštudujte veľkostné tabuľky predajcu. Veľkosti prílb sa označujú podobne ako u oblečenia od 3XS až po 3XL. Niektoré prilby na motorku môžu vážiť skoro 2 kg. Takáto záťaž počas dlhej jazdy nie je veľmi príjemná. Naopak najľahšie prilby majú hmotnosť do 1 kg, ide o prilby vyrobené z karbónu.

Otvorená alebo uzavretá

Niektorí jazdci preferujú prilby na motorku otvorenú, ku ktorej nosia okuliare. Otvorená prilba nemusí byť zlou voľbou, ak jazdíte predovšetkým po meste. Nosenie otvorenej helmy je v lete príjemné, ale po páde z motorky dochádza k nepekným zraneniam nosa a brady. Uzavreté helmy nie sú až tak nepohodlné, a to hlavne v prípade, keď si priplatíte za prilbu s vyklápacím systémom. Pre predstavu o vzhľade a cene prílb na motorku kliknite na stránky internetového obchodu inSPORTline.

 

 

Čítané: 2718 x