Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Ste zruční pri práci s autami? Zariaďte svoju dielňu novým zdvihákom!

Datum: 21.03.2023

Zdvihák v autoservise je jeden z najdôležitejších nástrojov. Jeho význam vôbec nerozlišujeme, či ide o domáce využitie alebo o profesionálne v závodoch. Rozdiely ale nachádzame v konkrétnych typoch a mechanizmoch fungovania.

Ste zruční pri práci s autami

Zdvihák pre vašu dielňu predstavíme najprv na základe všeobecných charakteristík a následne výber zameriame na dvojstĺpové modely.

Zdviháky a ich využitie

Klasický zdvihák je zariadenie, ktoré pomôže dostať ťažšie mechanizmy do požadovanej výšky. Konkrétne ide o vozidlá, ktoré má fixovať nad podlahou. Optimálny zdvih umožňuje od bežných montážnych, opravných až po špeciálne diagnostické práce. Rôzne princípy zdvihu dovoľujú umiestniť na zdvihák aj iné robustné zariadenia, ale momentálne zotrváme len pri vozidlách.

Pozor, práca pod zdvihákom nie je vôbec jednoduchá. Obzvlášť si vyžaduje rešpektovať bezpečnostné opatrenia. Na základe toho medzi hlavné kritériá výberu patrí nosnosť, resp. pohotovostná hmotnosť verzus kapacita zdvihákov. Vždy by malo ísť o rozdiel min. 2 ton, čo sa týka náročnosti vozidla a prislúchajúceho zdvíhacieho mechanizmu. Zdvihák má byť, samozrejme, robustnejším a ako vo vonkajšej, tak aj vo vnútornej konštrukcii chránený.

Dvojstĺpové zdviháky a výnimočné kvality

Aj v rámci tej istej kategórie existujú mierne rozdiely medzi modelmi. Všeobecne sa na dvojstĺpové zdviháky vzťahuje podmienka spodného prepojenia. Bežne by mali vykazovať nosnosť aspoň 4000 kg, aby zvládli osobné aj dodávkové vozidlá. Nestačí diskutovať o robustnosti zariadenia, vnímame ho ako dostatočne vystužené a proti pruženiu chránené zariadenie. Taktiež kontrolujeme systém západiek, aby zdvihák istili pred pádom. V domácom prostredí nám nesmie byť ľahostajná ani prístupnosť k jednotlivým bezpečnostným prvkom. Len tak dokážeme precíznu údržbu.

Zdroj obrázku: Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Čítané: 2663 x