Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Kam so starými pneumatikami po ich výmene

Datum: 10.04.2023

Zistili ste pri výmene pneumatík, že staré sú zrelé na vyhodenie? Zbaviť sa ojazdených pneumatík môže byť za istých okolností zložitejšie.

Kam so starými pneumatikami po ich výmene

Zákon síce jasne ukladá povinnosti ohľadom odberu starých pneumatík, ale realita je občas iná. Aké možnosti máte po ojazdení pneumatík s ohľadom na ich likvidáciu?

Kedy sú pneumatiky zrelé na vyhodenie

Ojazdené zimné alebo letné pneumatiky spoznáte podľa hĺbky dezénu. Jazdiť by ste nemali na zimných pneumatikách, ktorých dezén je nižší ako 3 mm. Letné pneumatiky nesmiete používať, ak ich dezén klesol pod 1,6 mm. Odborníci však odporúčajú pneumatiky vymeniť pri hodnotách 4 a 3 mm. Takto hlboký dezén musí byť aspoň na dvoch tretinách povrchu pneumatiky.

Čo sa životnosti týka, používané pneumatiky vydržia 4 až 5 rokov. Pneumatiky, ktoré nie sú jazdené alebo stáli v sklade, nemajú požadované jazdné vlastnosti po 10 rokoch. Vek pneumatík odhalíte pomocou DOT čísla vyrazeného na behúne pneumatiky. Všímajte si kompletné označenie pneumatík. Prvé dve číslice uvádzajú týždeň a druhé dve rok výroby pneumatiky.

Pneumatiky nepatria do lesa

Veľa nezodpovedných motoristov vyhodí ojazdené pneumatiky alebo hliníkové disky na pole, prípadne do lesa. Je to dosť nepochopiteľné jednanie, keďže pneumatík sa dá zbaviť zadarmo zákonným spôsobom. Podľa zákona o komunálnych odpadoch nie je pneumatiky možné vyhodiť do klasického kontajnera. Zákon presne vymedzuje spôsoby, ako s pneumatikami nakladať a ktoré inštitúcie ich musia odobrať.

Kde odovzdať staré pneumatiky

Existujú štyri miesta, ktoré môžete využiť v rámci odovzdania starých pneumatík. Prvým miestom je zberný priestor určený obcou. Nie všetky obce takýto priestor majú. V takomto prípade odporúčame pneumatiky odovzdať v pneuservise. Odobrať pneumatiky by mali tiež predajne pneumatík a automobilov. Znamená to, že keď sa vyberiete kúpiť nové pneumatiky, nezabudnite tie staré zobrať so sebou. Alebo pri prezúvaní sezónnych pneumatík, nechajte opotrebované rovno v servise.

Recyklácia pneumatík je nákladná

Klasické pneumatiky vyrobené z kaučuku a olejových zmesí sú na likvidáciu a recykláciu veľmi náročné. Preto sa výrobcovia pneumatík snažia o výrobu ekologických náhrad. Kaučukové pneumatiky je síce možné rozdrviť a granulát využiť, ale technológie na spracovanie gumy sú drahé a proces recyklácie zdĺhavý.

 

 

 

 

Čítané: 2717 x