Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

5 aplikácií, ktoré by nemali chýbať v telefóne žiadneho vodiča

Datum: 24.04.2023

Mobilný telefón a šikovné aplikácie v ňom nám uľahčujú náš každodenný život. Dnešný trh však toho ponúka podstatne viac. Samostatnou kategóriou sú aplikácie pre vodičov, ktoré zjednodušujú a spríjemňujú cestovanie, či zvyšujú bezpečnosť na cestách. 

Aplikácie pre vodičov

Prinášame vám niekoľko z nich, ktoré by nemali chýbať ani vo vašom telefóne.

Aké aplikácie sú užitočné pre šoférov?

1. Navigácia

Spoľahlivých aplikácií, ktoré vám ukážu tú najlepšiu trasu vašej cesty, je dnes na trhu niekoľko. Medzi tie najobľúbenejšie rozhodne patria napríklad Mapy Google, aplikácia Mapy z dielne Apple, Sygic GPS Navigácia či aplikácia Waze. Každá zo spomenutých má svoje prednosti. Ideálne bude, ak postupne vyskúšate všetky, a tak sa budete môcť jednoducho rozhodnúť, ktorá najviac sadne vám.

Samozrejmosťou pri ich používaní by mal byť aj kryt na iPhone alebo iný druh telefónu v kombinácii s držiakom na mobil do auta. To udrží vašu pozornosť v premávke a eliminuje riziko vyšmyknutia sa telefónu pri prípadnej manipulácii s ním.

2. Fuelio

Aplikáciu Fuelio z dielne spoločnosti Sygic dnes nájdeme v telefónoch mnohých vodičov. Ak medzi nich zatiaľ nepatríte, rozhodne by ste to mali napraviť. Primárne slúži na sledovanie prejdených vzdialeností, spotreby paliva, ale aj nákladov naň. Navyše vám za pár klikov ukáže najbližšie čerpacie stanice spolu s cenou za palivo.

Sami sa tak môžete rozhodnúť, kde napokon natankujete. To vám môže pomôcť ustrážiť výdavky na vozidlo a ušetriť nejedno euro z rodinného rozpočtu. Príjemným bonusom je aj zobrazenie otváracej doby čerpacích staníc, dostupnosť obchodu či možnosť platby kartou.

3. Zelená vlna

Nezáleží na tom, či jazdíte veľa, alebo málo – zdržania na cestách nie sú nikdy príjemnou záležitosťou. Dobrou správou je, že dopravné správy Slovenského rozhlasu nájdete dnes na jednom mieste – v aplikácii Zelená vlna. Tá denne pomáha vodičom naprieč celým Slovenskom.

 

Pred jazdou sa tak v priebehu niekoľkých minút dozviete o aktuálnych obmedzeniach, nehodách či zdržaniach. Nápomocné môže byť aj živé vysielanie z dopravných kamier, čo poteší všetkých, ktorí sa práve chystajú prechádzať napríklad po bratislavskom obchvate.

4. Zábava na cestách

Vďaka šikovným aplikáciám v mobile nebude už žiadna cesta nudná. Samozrejme, aby ste mohli naplno sledovať premávku okolo vás, zábava nebude prebiehať nijak inak než v podobe audia. Jednou z najobľúbenejších obdobných aplikácií je Spotify. Tá ponúka množstvo hudobných žánrov, playlisty na každú príležitosť a možnosť vytvoriť si vlastné, ktoré si budete môcť prehrávať kdekoľvek sa budete práve nachádzať.

Dlhé chvíle v aute vyplní aj široká ponuka podcastov, ktoré vás zabavia, niečo nové naučia, či len vyplnia príbehmi dlhé presuny v aute.

Zdroj: pexels.com / Mia Vargas

5. Parkovanie

Aj keď dnes už na mnohých parkoviskách v rôznych mestách môžete využiť platbu prostredníctvom SMS správy, poznáme aplikácie, ktoré vám to ešte o čosi zjednodušia. Ak patríte k tým, ktorí absolvujú časté presuny medzi mestami, aplikácia UPay vám pomôže s parkovaním v 32 z nich. Ak bývate v Bratislave, prípadne tam plánujete cestovať, odporúčame zase aplikáciu ParkDots. Tá vám okrem platby ponúka napríklad aj navigáciu na voľné parkovacie miesto.

Hlavne bezpečne

Manipulácia s telefónom za volantom je zlozvykom mnohých vodičov, za ktorý neraz zaplatia tú najvyššiu cenu. Aj tá najmenšia chvíľa nepozornosti dokáže v momente obrátiť život hore nohami. Ak aj napriek tomu potrebujete vybaviť neodkladný telefonát alebo odpísať na dôležitú správu, využite hlasových asistentov a možnosť telefonovať výhradne za použitia systému „handsfree“.

 

Zdroj: pexels.com / Mia Vargas

Zdroj: pexels.com / Engin Akyurt

Čítané: 2923 x