Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Vandalizmus na aute. Ako riešiť opravu preliačin

Datum: 11.05.2023

Poškodenia karosérie vozidiel nevznikajú len pri haváriách. Oči pre plač vám ostanú, keď ráno nájdete vozidlo poškodené vandalmi. Po odkopnutých spätných zrkadlách sú preliačiny veľmi častým výsledkom vyčíňania ľudí, ktorí nevedie čo so sebou.

Vandalizmus na aute

Odhaliť vinníka je takmer nemožné. Do opravy budete musieť investovať svoj čas i peniaze. Ako riešiť túto nepríjemnú situáciu rýchlo a lacno?

Poistení motoristi majú časť výhry v kapse

Vandalizmus na aute je jednou z poistných udalostí, ktoré pokrýva poistenie. Nie je však poistenie ako poistenie. Povinné zmluvné je povinné, a preto pokrýva len základ resp. poškodenia, ktoré ste spôsobili vy inému. Informujte sa vo svojej poisťovni, pretože aj základ je možné rozšíriť o rôzne balíčky. Minimálne balíček vandalizmus by sme si na vašom mieste priplatili.

Okrem povinného poistenia existujú rôzne doplnkové možnosti, ktoré mimo vandalizmu pokryjú celú paletu škôd. Strašiakom pre vás nebude krupobitie alebo iné výkyvy počasia, stret so zverou či riziko ukradnutia automobilu. Majitelia novších vozidiel dávajú prednosť havarijnému poisteniu. Staršie vozidlá sa týmto spôsobom neoplatia poistiť, ale poisťovne vám ponúknu iné možnosti.

Po spôsobení škody vandalmi stačí zavolať poisťovni a tá sa o všetko postará. Postup býva vo väčšine situácií taký, že vám odporučia servis, kde dané poškodenie opravujú. Spolupracujú aj so špecializovanými servismi, v ktorých sa venujú výsostne oprave preliačin metódou PDR.

Ako sa preliačina zmení na dokonalú karosériu

Niektoré preliačiny sú tak obrovské a zasahujú do štruktúry laku, že ich je možné opraviť len brúsením a tmelením. V tomto prípade je riziko nenávratného poškodenia karosérie vysoké. Šťastie v nešťastí majú majitelia vozidiel, ktorým vandali spôsobili len menšie preliačiny. Čo znamená menšie? Môže ísť o väčšiu preliačinu, ale jej ohraničenie nesmie byť ostré a vo vnútri sa nemôže nachádzať  prasknutý lak. Neohraničené a nepopukané preliačiny je možné opraviť PDR metódou.

Opravy preliačin pomocou PDR technológie majú okrem iného výhodu v tom, že lak na vozidle sa ponechá v pôvodom stave a oprava je veľmi rýchla. PDR opravu uprednostňujú všetky poisťovne, ak je túto metódu možné použiť. Pri oprave sa nepoužívajú chemikálie a nie je potrebné ani lakovanie. Priam zázračné náradie na opravu preliačin dokáže dutiny vytiahnuť alebo vytlačiť. Za dva až tri dni budete mať opäť doma vozidlo v stave, v akom vyšlo z výrobnej linky.

 

 

 

Čítané: 2996 x