Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Čo viete o TPMS systéme a prečo je vo vozidlách dôležitý?

Datum: 05.06.2023

Skratky týkajúce sa systémov vo vozidle ovláda len malá skupina vodičov. Viete, čo je systém TPMS? Ide o systémy, ktoré merajú v pneumatikách tlak. Prakticky môžeme povedať, že ide o jeden z najviac dôležitých kontrolných mechanizmov vo vozidle.

Čo viete o TPMS systéme a prečo je vo vozidlách dôležitý

Pneumatiky držia auto na vozovke, čo znamená, že chránia vašu bezpečnosť. Ako funguje TPMS v reálnej prevádzke?

Bez TPMS je všetko na vás

Staršie vozidlá nemajú v pneumatikách nainštalovaný TPMS systém. Ide o vozidlá, ktoré boli vyrobené pred rokom 2014. U týchto automobilov je všetko na šoférovi. Musíte si aspoň raz za dva týždne spomenúť na premeranie tlaku a na základe výsledkov či už drahé alebo lacné pneumatiky dofúkať. Správny tlak v pneumatikách je dôležitý pre bezpečnosť a pre pneumatiky samotné.

Medzi najčastejšie následky nesprávneho tlaku v pneumatikách sa zaraďujú: horšia ovládateľnosť vozidla, dlhšia brzdná dráha, rýchle opotrebenie pneumatík a vyššia spotreba paliva.

TPMS do každého vozidla

Systémy tlaku pneumatík je možné kúpiť do akéhokoľvek vozidla. Dodatočnú inštaláciu a nastavenie TPMS zvládnu v každom servise. Na výber máte dva systémy merania tlaku, a to priamy a nepriamy snímač tlaku pneumatík.

Nepriamy systém merania tlaku pneumatík

Nepriamy systém TPMS je lacnejším variantom. Lacnejšie vás vyjde aj servis a vymieňanie kolies. Na druhej strane nemôžete od nepriameho TPMS očakávať zázraky. Na zmeny reaguje oneskorene a s veľkými nepresnosťami. Ide totiž o meranie tlaku nie na základe toho, čo sa deje v pneumatikách, ale na základe iných systémov vo vozidle. Nepriamy TPMS rozsvieti kontrolku pneumatík na palubnej doske podľa otáčavosti a vibrácií kolies. Spolupracuje s ABS a ESP senzormi v aute. Po upozornení na to, že sa niečo deje, musíte tlak v pneumatikách preveriť.

Priamy systém merania tlaku pneumatík

Pri inštalácii priameho systému merania pneumatík sa senzory vložia priamo do ich vnútra, najčastejšie ich nájdete na ventile. Po zmene tlaku v pneumatikách dostanete presné informácie o tom, aký tlak je momentálne v každej jednej pneumatike. Nemusíte nič preverovať a v reálnom čase ste informovaní o stave pneumatík ako keď čítate označenie pneumatík. Priamy systém merania tlaku v pneumatikách je o niečo drahší ako nepriamy. Náklady vám vzniknú dodatočne pri prezúvaní, kedy musia v servise spárovať snímače s palubným počítačom.

 

Čítané: 2790 x