Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Letné búrky a krupobitie – ako si poradiť s preliačinami

Datum: 12.06.2023

Letné búrky spôsobujú povodne, ničia cesty a tiež vozidlá. Ak príde s búrkou silné krupobitie, na karosérii zostanú nepekné preliačiny. Niektoré sú menej a iné viac viditeľné.

Letné búrky a krupobitie

Pôsobia neesteticky a časom sa môžu prehĺbiť. Ako si poradiť s preliačinami na aute lacno a rýchlo?

Nielen búrky ničia karosériu

Preliačiny na karosérii vozidla môžu vzniknúť z rôznych príčin. Okrem búrky spojenej s krupobitím je rizikom stáť pod stromami. Krupobitie a silný vietor lámu vetvy, ktoré padajú na strechu i kapotu. Vetvy dokážu lak poškriabať a preliačiť. Neodporúčame stáť ani pod gaštanom. Údery gaštanov na karosériu sú silnejšie ako krúpy. Spomenúť musíme tiež vandalov. Vandalizmus na aute zanecháva stopy na karosérii, rozbité okná a odkopnuté spätné zrkadlá.

Niektorým príčinám vzniku preliačin sa dá zabrániť. Napríklad garážovaním vozidla alebo jeho ukrytím pod plachtu. Na niektoré vplyv nemáme. Poškodenia na vozidle nepotešia žiadneho motoristu, ale o niečo lepšie sa vám bude spať, keď automobil proti takýmto škodám poistíte. Opravy preliačin hradí havarijné poistenie i pripoistenie k PZP. Zo všetkých typov opravy preliačin poisťovne uprednostňujú PDR metódu. Prečo je PDR metóda obľúbená a ako sa opravy PDR realizujú?

PDR sa oplatí z viacerých dôvodov

Ak vám poisťovňa navrhne PDR opravu preliačin, neváhajte. Túto metódu poisťovne uprednostňujú, pretože je lacnejšia ako lakovanie. Výhodná je tiež pre vás. Oprava je tak šetrná, že nezníži hodnotu vozidla. Dobrá správa je i to, že ide o veľmi rýchlu opravu. V niektorých servisoch vám preliačiny pomocou PDR opravia na počkanie, inde si auto nechajú jeden až dva dni. Opraviť preliačiny pomocou PDR nie je možné vždy. Preliačina nesmie byť ostro ohraničená a vo vnútri preliačinu nemôže byť poškodený lak.

Preliačiny sa vyťahujú a vytláčajú

Špecializované servisy opravujú preliačiny PDR metódou za pomoci nástrojov, ktoré pripomínajú chirurgickú výbavu. Sady na opravu preliačin si dávajú vyrábať na zákazku. Ide o malé kladivká, háky, magnety a iné veľmi zaujímavé pomôcky.

Pri oprave preliačin PDR metódou sa pristupuje k vyrovnaniu preliačiny dvomi spôsobmi – poškodenia sa vytláča zvnútra alebo zvonku. Výber spôsobu opravy závisí od dostupnosti preliačiny zvnútra karosérie. Ak je k preliačine prístup, vytlačí sa. V opačnom prípade sa využíva vyťahovanie reverzným kladivom.

 

Čítané: 2785 x