Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Pracovné svetlá na úžitkové vozidlá

Datum: 30.07.2023

Klasické osvetlenie u vozidiel v istých situáciách nemusí stačiť. K traktorom, nákladným vozidlám alebo off road vozidlám je dobré mať po ruke doplnkové pracovné svetlá.

Pracovné svetlá na úžitkové vozidlá

Niektoré z nich nemusíte ani inštalovať a skvele poslúžia v neprehľadných situáciách i pri práci. Ktoré doplnkové pracovné svetlá sa využívajú najčastejšie?

Keď základné osvetlenie nestačí

Všetky vozidlá majú v základnej výbave klasické osvetlenie, ktoré je zo zákona povinné. Na dennej báze motoristi využívajú stretávacia a diaľkové svetlá, hmlovky, brzdové, obrysové či smerové svetlá. Nákladné vozidlá by mali mať okrem základnej výbavy doinštalované i iné typy svietidiel, a to hlavne v prípadoch:

  • Pri odstavení vozidla počas prác na cestách
  • V neprehľadných úsekoch ciest
  • Pri prevoze nadrozmerného nákladu
  • Počas práce v noci a v šere
  • Športové vozidlá počas pretekov a prejazde cez les

Nielen prídavné svetlá na auto si šoféri dokupujú do výbavy. Vnútorné osvetlenie spríjemní jazdu a zvyšuje imidž. Zo všetkých typov žiaroviek v týchto svetlách vyhrávajú led. Ledky sa používajú pri osvetlení interiéru, kedy pomáhajú orientácii vo vozidle vo večerných hodinách. Led pásy skrášľuje vzhľad auta. Ledky nájdete tiež ako led majáky a led predátory.

Prídavné svetlá na všetky časti vozidla

Prídavné svetlá sa nemontujú len do prednej časti vozidla. Je ich možné nainštalovať na strechu, k zadným svetlám alebo do bočných častí karosérie. Predné prídavné svetlá sa využívajú na osvetlenie cesty pred autom a niektoré dokážu svietiť aj do strán. Napríklad svetelná rampa oblúkovitého tvaru dokáže svietiť v širokom uhle. Do prednej časti vozidla sa umiestňujú tiež pracovné svetlá. Pracovné svetlá sú upevnené v držiaku, takže sa dá lúč svetla nasmerovať presne do požadovaného miesta.

Na strechu vozidla sa pripevňujú majáky. Bývajú v pevnom stojane, ktorý sa dá inštalovať na požadované miesto alebo sa k streche prichytia pomocou magnetu. Výstražné led rampy majú v spodnej časti zabudovaný magnet. Svetlo pripevníte na strechu, do zadnej časti vozidla či na bok, aby ste upozornili prichádzajúce vozidlá na netypickú situáciu na cestách. Podobnú funkciu plnia prídavné smerové svetlá v tvare šípok s oranžovým výstražným svietením.

 

 

 

Čítané: 2830 x