Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Dôvody, prečo nosiť prilbu na motorku

Datum: 26.08.2023

Povedomie motoristov o ochrane a bezpečnosti sa rokmi zlepšuje. Už len zriedkavo je vidieť na hlavných cestných úsekoch motorkárov bez prilby na hlave.

Dôvody, prečo nosiť prilbu na motorku

Avšak mimo hlavných ciest a v meste niekedy motorkári na túto povinnosť zabudnú. Nielen pokuta je to, čo by vás malo odrádzať od jazdy bez prilby.

Ochrana hlavy po páde

Hlavným dôvodom, prečo zákony prikazujú nosiť prilby na motorku, je ochrana hlavy a krku po páde. Následky pádu z motorky bývajú fatálne a zranenia hlavy vedú k trvalým problémom so zdravím alebo k úmrtiu. Z tohto dôvodu by mali nosiť prilbu aj cyklisti. V obchodoch nájdete prilby na bicykle, prilby na skúter a všetky ostatné dopravné prostriedky. Prilby sú vždy prispôsobené danej aktivite.

Podľa odborníkov a lekárov je vďaka prilbe riziko fatálneho zranenia hlavy o 70 % nižšie. Prilby na motorku o štvrtinu znižujú riziko úmrtiu po kolízii či páde z motorky. Niekedy sa následky zranenia hlavy prejavia až po otrase. Čo i len malé ťuknutie hlavy o asfalt môže viesť k otrasu mozgu a iným traumatickým poraneniam mozgu. Často sa stáva, že motorkár po nehode nejde k lekárovi s pocitom, že je v poriadku. Následne sa z nočného spánku už nikdy nepreberie. Bez prilby sa vám o pár hodín po zranení môže začať horšie rozprávať, budete mať pocit zníženej koordinácie tela. Mozgové traumy vedú k ochrnutiu, kóme i smrti. Nechceme vás strašiť, ale opísané situácie sa stávajú častejšie, ako si myslíte.

Ochrana očí, tváre, uší a zubov

Okrem poranenia hlavy dochádza u motorkárov k problémom s očami. Silný vietor, drobné čiastočky prachu alebo hmyz sa bez prilby so štítom dostanú do očných spojiviek a vyvolajú alergické reakcie či zápaly. Ak radi jazdíte cez les, poraniť oči a tvár môžu aj vetvičky či vysoká tráva. Nepríjemné sú poranenia pokožky tváre, ktorú poreže kamienok odrazený od vozovky. Estetický problém podobne ako pri poraneniach kože sú vybité zuby. Náraz hlavy do prekážky pred vami vás môže pripraviť o celý rad zubov. A čo uši? Aj tie sú vďaka prilbe chránené pred prievanom a nečistotami. Zabúdať nesmieme ani na hluk motora, ktorý je pre sluch nepríjemný.

Trendové a bezpečné prilby

Dobrá správa je, že kvôli prilbe na motorku nemusíte vyzerať ako outsider. V obchode inSPORTline nájdete trendové a bezpečné prilby na všetky druhy dopravných prostriedkov. Prilby sú zoradené v prehľadných kategóriách a filtrovať ponuku je možné podľa ceny či modelu. Certifikované prilby chránia hlavu a zvyšujú bezpečnosť vďaka reflexným prvkom.

 

 

Čítané: 3335 x