Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Pozor na búrky s krupobitím! Takto môžu zničiť vaše auto

Datum: 17.11.2023

Počas celého roka sú najväčším strašiakom motoristov búrky. Riziko búrky s krupobitím je ešte väčšou pohromou. Zničenie karosérie a jej následná oprava vás budú stáť čas a hlavne peniaze.

Pozor na búrky s krupobitím! Takto môžu zničiť vaše auto

Okrem estetických problémov môže krupobitie ovplyvniť aj bezpečnosť a hodnotu vášho auta. Aké škody búrky s krupobitím spôsobujú a ako sa dajú efektívne riešiť poškodenia karosérie?

Ničivé účinky búrky na karosériu auta

Búrky s krupobitím predstavujú jedno z najväčších rizík pre vozidlá. Krupobitie môže spôsobiť rozsiahle poškodenie karosérie, vrátane preliačin, trhlín v laku, totálneho poškodenia strechy alebo krúpy zničia sklá na vozidle. Okrem vizuálnych škôd búrky, krúpy a popadané stromy ovplyvnia mechanickú integritu automobilu. Následkom sú komplikované opravy a vysoké náklady pri pokuse o navrátenie pôvodného stavu vozidla.

Našťastie vo väčšine prípadov sú poškodenia len malého rozsahu, a to v podobe preliačin. Tie nevznikajú na karosérii len v dôsledku krupobitia. Spôsobuje ich tiež vandalizmus na aute alebo neopatrné otváranie dverí na parkovisku.

Malý, veľký postrach motoristov

Preliačiny sú malým poškodením z hľadiska vplyvu na funkčnosť auta, ale veľkým v očiach motoristov. Menšie preliačiny niekedy voľným okom ani nezbadáte. Prejavia sa len pri istom dopade svetla na karosériu auta. Napriek tomu, že ide predovšetkým o estetické poškodenie, nemali by ste nad preliačinami mávnuť rukou. Znižujú totiž hodnotu vozidla a vy ako laici nedokáže odhadnúť či je poškodenie len povrchové.

Možnosti opravy preliačin na aute

Ak ste sa stali nešťastnou obeťou krupobitia a vaše auto zdobia preliačiny, nezúfajte. Existuje niekoľko metód, ktorými je možné preliačiny opraviť. Pri tradičných metódach sa preliačiny pomocou kladív a lisovacej techniky vyrovnajú. Následne sa postihnuté miesto vybrúsi, prípadne vyplní tmelom a nalakuje. Je jasné, že ide o metódu časovo náročnú s nízkou efektivitou.

Odporúčame vám opravy preliačin na aute prenechať servisom, ktoré sa zaoberajú PDR metódou. Počas PDR opravy sa nezasahuje do laku, ale sa preliačina vytlačí alebo vytiahne. Nedochádza k poškodeniu laku a vozidlo je po oprave v stave ako pred poškodením. PDR metóda je rýchla, lacná a preplácajú ju poisťovne. Výnimočnosť tejto metódy tkvie aj v tom, že automobil opravou nestráca hodnotu. Pozor na to, že nie všetky typy preliačin je možné opraviť PDR metódou. Nechajte si bezplatne obhliadnuť vozidlo a technici závažnosť poškodenia posúdia i navrhnú vhodné riešenie opravy.

Ak ste sa stali nešťastnou obeťou krupobitia a vaše auto, vrátane modelu Opel Crossland, zdobia preliačiny, nezúfajte. Existuje niekoľko metód, ktorými je možné preliačiny opraviť. Pri tradičných metódach sa preliačiny pomocou kladív a lisovacej techniky vyrovnajú. Následne sa postihnuté miesto vybrúsi, prípadne vyplní tmelom a nalakuje. Je jasné, že ide o metódu časovo náročnú s nízkou efektivitou.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

Čítané: 1345 x