Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako optimalizovať firemné financie

Datum: 26.01.2016

Slovo „optimalizácia“ odznelo v podnikateľských kruhoch približne toľkokrát ako slovo „hipster“ v bratislavských kaviarňach. Niektorí podnikatelia považujú optimalizáciu iba za módny trend, iní sa ňou riadia, ako keby išlo o život – jedni kupujú lacnejšie tonery Samsung namiesto výrobkov od Canonu, druhí šetria na materiáloch vo výrobe a ďalší hľadajú optimálny počet zamestnancov. A potom je tu ešte jedna skupina, ktorá využíva výhody onshore a offshore firiem. Už ste počuli o výhodách takýchto firiem? 

hody offshore firiem

Nie je to tak dávno, čo Patrik Tkáč, jeden z najbohatších Slovákov, napísal toto: „Každý Slovák a Čech, ktorý očakáva kapitálový zisk vyšší ako 200-tisíc eur a neinvestuje prostredníctvom štruktúry podobnej Cypru, okráda vlastnú rodinu.“ A presne to je dôvod, prečo je offshore firma v daňovom raji skvelým nástrojom na optimalizáciu podnikových financií – vo väčšine daňových rajov je daňové zaťaženie pre podnikateľov nulové alebo blízko nule. Offshore spoločnosti ťažia hlavne z tohto, medzi najobľúbenejšie daňové raje patrí Belize, Seychely, Panama či Britské panenské ostrovy. Aký je rozdiel medzi takýmito podnikmi a onshore firmami?

 

Onshore spoločnosti a ich výhody

Hlavný rozdiel medi offshore a onshore spoločnosťami je ten, že onshore spoločnosti využívajú výhody tradičného ekonomického a legislatívneho systému. Zatiaľčo pri offshore firmách ide o netradičný systém. Medzi najobľúbenejšie onshore destinácie patrí Cyprus, Holandsko, Luembursko či Veľká Británia. Napríklad také založenie onshore spoločnosti vo Veľkej Británii prináša aj výhodu, že firma, ktorá nepresiahne zisk 81 tisíc libier ročne, sa nemusí prihlásiť k plateniu DPH. Do tejto hodnoty je to dobrovoľné.

 

A ako je na tom podnikanie s onshore či offshore firmami vo vzťahu so slovenskou legislatívou? Tá umožňuje podnikať takýmto firmám na svojom území. Takže keby ste chceli optimalizovať takýmto spôsobom, nemusíte sa obávať, že na Slovensku budete mať zatvorené dvere. 

Čítané: 3803 x